latinica  ћирилица
13/10/2018 |  11:07 ⇒ 11:13 | Аутор: СРНА

Подршка Загреба захтјевима за равноправношћу Хрвата у БиХ

Хрватска ће наставити да пружа безрезервну подршку легитимним захтјевима хрватског народа у БиХ за равноправношћу у контексту измјена изборног закона, али и права на потпуно политичко учествовање на свим нивоима власти у БиХ како је дефинисано уставом, истакнуто је на састанку хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића и хрватског државног руководства.
Човић се у Загребу састао са Грабар Китаровић и Пленковићем (Фото:predsjednistvobih.ba) -
Човић се у Загребу састао са Грабар Китаровић и Пленковићем (Фото:predsjednistvobih.ba)

На састанку Човића са предсједником Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, премијером Андрејем Пленковићем, предсједником Хрватског сабора Гораном Јандроковићем и шефом дипломатије Маријом Пејчиновић Бурић у Загребу наглашено је да су измјене Изборног закона, у складу са одлуком Уставног суда БиХ о легитимном представљању, од кључног значаја за демократску стабилност.

Саговорници су истакли да измјене Изборног закона морају обезбиједити аутономан избор, равноправно и легитимно представљање и Хрвата као конститутивног народа, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Пленковић, Бурићева и Јандроковић честитали су на "историјском изборном резултату групације странака предвођених Хрватским народним сабором на челу са Човићем".

"Сјенку на изборни процес ставља чињеница да су још једном свјесно искориштене неуставне одредбе изборног закона против сувереног права хрватског народа на слободан политички избор", наводи се у саопштењу.

Тема разговора били су односи између двије земље, политичке прилике у БиХ након општих избора и перспективе њеног евро-атлантског пута.