latinica  ћирилица
13/10/2018 |  12:52 ⇒ 13:17 | Аутор: РТРС

Владика Фотије: Народ треба да живи у складу са црквом

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије поручио је да народ треба да живи у складу са својом црквом, а да они који га воде треба да буду на путу светосавља и православља.
Владика Фотије - Фото: СРНА
Владика ФотијеФото: СРНА

Владика Фотије је на обиљежавању 20 година од освештања Храма Покрова Пресвете Богородице у Лопарама рекао да је то сигуран пут ка Царству небеском.

"Светосавље и православље - то је наш пут који је сигуран и тим путем сигурно идемо ка Царству небеском", рекао је владика Фотије након што је служио Свету архијерејску литургију пред сутрашњу славу овог храма.

Владика Фотије је рекао да је прије 20 година, кад је грађен храм, владало мишљење да је мали, али да се, каже он, данас показало да је то један велики и велељепни храм.

"Велики број људи у цркви је велики благослов, јер то значи да живимо са својом црквом и покушавамо да нађемо унутар цркве одговор на животна питања, своје проблеме, муке, изазове, недоумице, болести, своја духовна искушења, а управо је црква љечилиште за све то", поручио је епископ Фотије.

Владика Фотије данас је Орденом Светог краља Драгутина одликовао начелника општине Лопаре Раду Савића.

Савић је новинарима рекао да је орден "одраз вредновања његовог и његових сарадника према Српској православној цркви".

"Почаствован сам, али ово је истовремено и обавеза да у будућности са пажњом пратимо све оно што се ради, али и планира када је ријеч о СПЦ", рекао је Савић.

Овај храм је, каже Савић, украс Лопара и најљепше мјесто у центру општине.

Орденом Светог краља Драгутина одликовани су и предсједник Скупштине општине Лопаре Миленко Ристић, те мјештанин Недељко Шакотић.

Архијерејске захвалнице су добили бројни мјештани као и удружења која се истичу у помоћи и љубави према СПЦ.

Након Свете литургије Ђорђе Грујић из Зворника је рукоположен у чин ђакона.