latinica  ћирилица
13/10/2018 |  17:38 | Аутор: СРНА

Патријарх Кирил: Сачувајмо јединство православне цркве

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил изразио је данас наду да ће православна црква смоћи снаге да превлада појаве које наговјештавају кризу и да ће сачувати своје јединство.
Патријарх Кирил (фото: © Sputnik/ Сергеј Пјатаков) -
Патријарх Кирил (фото: © Sputnik/ Сергеј Пјатаков)

По доласку у Минск, гдје ће у понедјељак, 15. октобра водити засједање Светог синода Руске православне цркве, патријарх Кирил је рекао да предстоји рјешавање много важних питања, укључујући реаговање на оно што се догађа у породици помјесних православних цркава и на ситуацију у Украјини.

"Надам се да ће православна црква наћи у себи снагу да превлада те кризне појаве које постоје и да сачува своје јединство, тако неопходно за духовни препород наших народа", рекао је патријарх Кирил новинарима.

Он је рекао да је допутовао у Минск, на бјелоруску земљу блиску његовом срцу, на 1300. годишњицу покрштавања Русије, преноси "Спутњик".

Према његовим ријечима, управо због тог значајног догађаја, празновања годишњице заједничке хришћанске историје, донесена је одлука да засједање Светог синода Руске православне цркве буде одржано у Минску.

"То је прво засједање у историји наше цркве на бјелоруској територији", рекао је патријарх Кирил.

Цариградска патријаршија је одлучила да започне процес признавања аутокефалности цркве у Украјини, као и да обнови своје представништво у Кијеву.

Руска православна црква је одлуку Цариграда назвала легализацијом раскола и саопштила да та одлука наноси катастрофалну штету милионима људи, не само у Украјини, него и у цијелом православном свијету.