latinica  ћирилица
13/10/2018 |  17:59 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Одржани 11. Дани гламочког кромпира

И ове године, у Гламочу одржана је манифестација „Дани гламочког кромпира“, једанaеста по реду. Осим изложбено-продајног карактера, имала је и свој такмичарски дио.

Српски повратници у општину Гламоч, претежно се баве пољопривредом. Узгој кромпира, само је јeдна ставка која доприноси њиховој егзистенцији, а овогодишњим приносом кажу да су задовољни, баш као и самом манифестацијом.

"Гламочки кромпир је наш бренд, од њега данас многи Гламочани живе јер немају других извора прихода", истиче Ђоко Мрђа из села Пријани код Гламоча.

 Дани гламочког кромпира, ове године, окупили су 25 учесника.

"У почетку је било мало излагача, било је и мало народа, међутим сад је то добило масовност. Ово је 11 манифестација по реду што је поприлична традиција. Доста људи долази да виде шта ми то производимо и, наравно, да склопимо посао", каже излагач Илија Радоја из Гламоча.

Манифестација изложбено-продајног карактера имала је и свој такмичарски дио. У конкуренцији за највећи кромпир, нашао се и овај, који тежи више од два килограма. Бирани су најљепши штанд, али и најукуснија пита. Своје кулинарске способности, у сарадњи са менторима, показали су и ученици основне и средње школе у Гламочу који су понудили своје делиције - пите, њоке, ваљушке, торту, колач од кромпира и разне украсе од кромпира.

Цијене кромпира у Гламочу крећу се од пола марке до 75 фенинга, док на штандовима широм Српске гламочки бренд достиже цијену и до једне марке.

Ове године манифестација се први пут траје два дана.

"Велики је број излагача и велики број посјетитеља, што засигурно говори да је ова манифестација већ одавно прерасла у традицију", каже Небојша Радивојша, начелник општине Гламоч.

Циљ манифестације је повезивање произвођача, пласман производа, али и промоција гламочког аутохтоног бренда, по којем је ова општина на далеко позната.