latinica  ћирилица
14/10/2018 |  14:11 ⇒ 16:04 | Аутор: СРНА

Стевандић: Иванић тражи алиби у структури становништва

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је да не треба допустити да кандидати Савеза за побједу, који нису добили повјерење грађана на изборима, наведу Републику Српску на пут сукоба и подјела и да алиби за властити нерад и неприхватање од властитог народа траже у подјелама становништва на сеоско и градско.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

"Свака подјела српског становништва на сеоско, градско, образовано, необразовано доприноси даљој дисолуцији друштва", рекао је Стевандић за Срну, коментаришући изјаву кандидата Савеза за побједу за српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића да је његов противкандидат Милорад Додик добио изборе, те да су за њега гласали бирачи у сеоским срединама.

Стевандић је истакао да је потпуно јасно да та врста признавања пораза, али и тражења неког алибија у структури становништва, упућује на могућу постизборну кризу, тражење сукоба и демонстрације по градовима, додавши да је то већ почело да се дешава у Бањалуци.

"И поред тога што је господин Иванић признао пораз, који је много већи него што је био пораз у прошлом циклусу, када је Иванић побиједио, очигледно је да тада нико није дијелио људе и нико није упућивао прекор грађанима. Надам се да ћемо сви заједно бити много паметнији и да нећемо допустити да нас они људи који нису добили повјерење грађана наведу на пут сукоба и подјела", рекао је лидер Уједињене Српске.

Он је оцијенио да је неприхватљиво да се "алиби за властити нерад и неприхватање од властитог народа тражи у дијељењу грађана на ове или оне".

Кандидат Савеза за побједу за српског члана Предсједништва БиХ Младен Иванић рекао је да је његов противкандидат Милорад Додик добио изборе, те да су за њега гласали бирачи у сеоским срединама.

Иванић је навео да се "изборна база Додика преселила на село" и да је изгубио је ослонац у градовима.

Лажна елита

По сазнању да губи изборе од Милорада Додика за више десетина хиљада гласова, Младен Иванић је одлучио да скине маску господина и неконфликтног политичара коју је деценијама носио. Све оне који му нису дали глас, а таквих је убједљива већина у Републици Српској, било да су апстинирали или дали глас његовом противкандидату, назвао је – сељацима.

Изјавом да за њега гласају урбане, а за Додика руралне средине, Иванић је учинио оно што ниједан политичар у РС прије њега није: квалификовао је бираче је на погрдан, готово дискриминишући начин. Или је на тај начин мислио да ће да унизи побједу свог противкандидата, оптужујући га да је добио гласове људи из сеоских средина. Милорад Додик је дијете села, и тиме се редовно хвалио. Тешко да је гађао Додика.

Заборавио је лажни господин да су га прије четири године на лијепо радно мјесто, с добром платом, послали и они бирачи чија су бирачка мјеста у селима око Требиња, Зворника, Бањалуке или Добоја. Но, побједи се у зубе није гледало и тад су сви били “његови“. Није се жалио лажни бањалучки господин на десетине хиљада гласова које је добио из сеоских средина у Републици Српској. Није био гадљив ни на подршку муслимана у Српској, који су га здушно подржали и овај пут, али овога пута му није помогла ни њихова подршка.

Тако је Младен Иванић, лажни елитиста, на крају своје политичке каријере свима показао лице које су Додикови бирачи, па и апстиненти, давно видјели. И управо то стварно лице и наличје уфураног бањалучког професора, гадљивог на све изван двије, три централне бањалучке улице, открива суштину Додикове популарности и, коначно, Додикове бриљанте побједе. Милорад Додик је показао да је предсједник свих – и оних у селима, и оних у градовима, и интелектуалцима, и земљорадницима, и љекарима, и пекарима, и младима и старима. Показао је да поштује све грађане Српске, ма гдје они живјели.

Младен Иванић је лажни господин и припадник лажне елите. Зато је и изгубио од свог стварног и доброг народа. Изгубио и у граду и у селу. Бошњачки гласови, из углавном руралних средина које је добио и овај пут, нису били предмет Иванићеве увреде. Изгледа да је почасни ПДП-а предсједник гадљив само на гласове из српских села!

argumenti.rs