latinica  ћирилица
14/10/2018 |  15:24 ⇒ 15/10/2018 | 10:39 | Аутор: РТРС

Зашто је ЦИА прије 25 година сакрила документ о масовним злочинима над Србима у Подрињу?

Документ о масакру над више од хиљаду Срба око Сребренице из 1993. године америчка Централна обавјештајна агенција ЦИА крила је двије године, а онда га архивирала међу неважна свједочанства, пишу београдске "Вечерње новости". Лист наводи да је послије 23 године успио да у сједишту УН у Њујорку лоцира изгубљени извјештај, који је у мају 1993. године однесен у сједиште ЦИА у Ленглију и у УН.

Свједочанство настало прикупљањем података од прогнаних Срба на 25 отворених пунктова у Подрињу, већ 23 године, чувана је тајна у згради на Ист Риверу. Као званични документ УН, подведен под “Општом намјеном”, недоступан је и хашких истражитељима. Све то, након што га је донедавни амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић, као специјални изасланик предсједника СР Југославије Добрице Ђосића, још ратне, 1993. године представио у сједишту ЦИА-е Ленглију. И то након што су га одбили да то учини у Бијелој кући. 

"Разговор је био коректан. Што се тиче материјала, он је оцијењен изузетно позивитно у смислу стручне оцјене, односно како је он урађен, како је документација сачињена, класифкована, поткријепљена подацима", навео је бивши амбасадор Србије при УНЕСКО-у Дарко Танасковић.

Творац извјештаја Миливоје Иванишевић, тада експерт УН, документовао је разарање 120 српских села и именом и презименом побројао више од 1.000 убијених Срба у Средњем Подрињу. Обиман материјал, на преко стотину страница и данас чува и уграђује у своје књиге. 

"Дајем ја сва та свједочења, обнављам. И свједочења и називе села која су страдала и људе који су убијени када се то догодило и дајем који су муслимани у томе учествовали. Ја дајем више стотина имена муслимана од којих данас ниједан у Сребреници ни у Средњем Подрињу није позвано на одговорност. Ради се о више стотина убица, пљачкаша, људи који су одсијецали главе", истакао је бивши експерт УН-а Миливоје Иванишевић. 

Амерички мировни активиста из Бостона Џеред Израел рекао је за "Вечерње новости" да је деведесетих година у УН на захтјев Американаца мноштво оваквих докумената означено као "тајна" и тако архивирано. Указује и на правило да се означи и у којем се периоду тај документ може открити, што са овим извјештајем није био случај.

"Папири о страдању Срба из 1993. једноставно су скривани двије године, а онда архивирани међу неважним свједочанствима, тако да их чак ни моћни претраживач Лексис-Нексис не може регистровати", додао је амерички мировни активиста Џеред Израел.

Владислав Јовановић, у то вријеме шеф дипломатије СРЈ, истиче да је амбасадор у УН Драгомир Ђокић сигурно уручио документ на праву адресу генералног секретара. Наглашава да је он и данас актуелан и да га треба објелоданити док се зна гдје је. Исто сматра и Танасковић. 

"Сигурно да је то документ који ма трајну актуелност, с обзиром на то да ријеч о страдању Срба 
у Подрињу, много прије него што се догодило оно што се догодило у Сребреници. Дакле, сасвим је разумљива тенденција у односу на тај документ", каже Танасковић.

И за предсједника БОРС-а, мотив је јасан. Ријеч је, каже, о покушају да се свјетској јавности, догађаји у БиХ, у то вријеме, представе на једностран начин - да су само Срби злочинци. 

"Јер када јавност чује да се само дешава да припадници једног народа страдају, а да то код других није случај, не може да закључи ништа друго осим да ради о злочницима који тероришу један миран народ", нагласио је предсједник БОРС-а Миломир Савчић.

У прилог томе говоре и ријечи којима су аналитичари ЦИА завршили састанак с Танасковићем - да не треба да очекује да подаци о злочинима муслимана произведу било какав ефекат у смислу мијењања слике о ратној стварности у БиХ, јер су, како су истакли, "карте за ову партију већ подијељене, а српске су празне, без адута".