latinica  ћирилица
14/10/2018 |  15:31 ⇒ 15/10/2018 | 08:10 | Аутор: РТРС

Македонци се поново изјашњавају о промјени имена

Македонци се сутра поново изјашњавају о промјени имена и уласку у НАТО и Европску унију, иако су рекли "Не" на реферeндуму. Влада Македоније, упркос вољи грађана упутила је приједлог на гласање у Парламент. Говори се о великим притисцима на посланике, па чак и да је Зоран Заев придобио 11 посланика опозиције на своју страну.

Једно "Не" није било довољно, додуше, њихово "Не" Запад је протумачио као велику подршку, па је Ангела Меркел уочи гласања, навела да је према њеној оцјени, македонски народ подржао споразум са Грчком и да је сада задатак Собрања да га спроведе до краја.

"Тај споразум отвара шансе за историјски договор и јачање добросусједских односа. Притом се с пута и уклања једна важна препрека за приближавање ваше земље ЕУ и НАТО", рекла је канцеларка Њемачке Ангела Меркел.

Чињеница да је Заев ставио приједлог на гласање, указује да је можда обезбиједио већину, каже аналитичар Петар Арсовски, поготово што су посланици ВМРО-ДПМНЕ остали на сједници комисије о том питању, те што су посљедњих дана обје странке позивале на уједињење и помирење. Сматра да је у току операција да се "испегла" сукоб међу њима.

"Па једна линија о којој се прича у јавности да ће се они усагластити око уговора међутим, али да ће интевернисати у уставним промјенама убацујући тамо и забиљешке које има ВМРО-ДПМНЕ, на садашње амандмане. Тако да би тим ова ратификација уговора била ближе позицији ВМРО-ДПМНЕ, него СДСМ-а и то је некакв компромис. Не зна се, мислим да ћемо то видјети на самој пленарној сједници у понедјељак", сматра Арсовски.

Тврдње које су се појавиле у медијима да је владајући СДСМ купио или уцијенио 11 посланика опозције су спекулације које одговарају у ВМРО-ДПМНЕ која остаје при ставу да нема измјена Устава.

"Грађани су на референдуму одлучили да се не мијења Устав и договор би био капитулантски. Сви ови пртисци од стране СДСМ-а, сигуран сам да их неће поколебати да гласају за уставне измјене. Чланови комитета су на сједници донијели одлуку да нема уставних измјена, тако да су извјесни пријевремени избори", нагласио је
портпарол ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски.

Ако споразум прође у Парламенту, велико је питање и да ли ће га прихватити грађани Македоније који су га бојкотовали. Ако Вмро-дпмне подржи споразум, слиједиће и грађани кажу аналитичари, али реалност је да је у овом тренутку македонско друштво дубоко подијељено.

"Они су већ подијељени по том питању и те политичке тензије ће остати, али садашњи развој ситуације показује да је могуће да дође до помирења након постизања договора. До тада друштво остаје потпуно подијељено", сматра политички анчитичар Петар Арсовски.

Бојкот реферeнудма била је прва побједа опозиције од пада Груевског која сада очекује пораз СДСМ-а ако дође до пријевремених избора.