latinica  ћирилица
14/10/2018 |  21:30 | Аутор: СРНА

Линта: Протест у Вуковару - наставак дугогодишње хајке на Србе

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да је протест више хиљада Хрвата у Вуковару у вези са ратним злочинима наставак дугогодишње хајке на Србе.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

"За проусташке снаге у Хрватској сваки Србин који је био припадник ЈНА и војске и полиције Републике Српске Крајине је ратни злочинац", навео је Линта.

Он истиче да се у Хрватској дуги низ година воде монтирани процеси против Срба за наводне ратне злочине с циљем да им се наметне теза да су тобоже извршили агресију и да су злочиначка страна, док са друге стране Хрватска суштински не процесуира ратне злочине које су против Срба починили припадници хрватских паравојних снага, војске и полиције.

"У претходном периоду, нажалост, ни Србија није готово ништа учинила на кажњавању наредбодаваца и починилаца ратних злочина над српским цивилима и ратним заробљеницима", сматра Линта.

Он је позвао Тужилаштво Србије за ратне злочине да почне да процесуира ратне злочине над Србима који су почињени на подручју Хрватске, БиХ и на Косову и Метохији.

"Тужилац за ратне злочине Снежана Станојковић је изјавила да ће одмах по ступању на фунцију да процесуира ратне злочине над Србима у хрватским злочиначким акцијама `Олуја` и `Бљесак`. Нажалост, досад није било помака по том питању", наводи Линта.