latinica  ћирилица
15/10/2018 |  10:40 ⇒ 14:55 | Аутор: Б92

У поплавама на југу Француске 13 жртава

Француско Министарство унутрашњих послова саопштило је данас да је број жртава у поплавама на југозападу земље повећан на 13.
Поплаве у Каркасону, Француска (фото: midilibre.fr) -
Поплаве у Каркасону, Француска (фото: midilibre.fr)

Портпарол Министарства Фредерик де Ланувел рекао је да је још једна особа нестала, а да је петоро људи тешко повријеђено након што су воде преплавиле насеља и претвориле потоке у бујице.

Он је додао да је свих 13 жртава настрадало у граду Требе, у региону Оде. Званичник је додао да би број жртава могао да порасте, пренио је АП.

Поједини мјештани пребачени су хеликоптером на безбједно са кровова својих домова, након што је ноћас пала киша у количини која је уобичајена за неколико мјесеци.

Ријека Од јутрос је нарасла на највиши ниво од 1891. године, близу седам метара, речено је агенцији Франс прес.

Неке од настрадалих, према првим информацијама, однио је поплавни талас. Наиме, ријека Од порасла је на више од шест метара, а поплавне воде су у неким случајевима биле толико јаке да службе за спасавање нису могле да се пробију.

У тој области у року од неколико сати пало је кише колико падне за неколико мјесеци. Киша и даље пада и вода је током ноћи врло брзо расла, али ниво ријеке Од сада више изгледа не расте и изгледа да је стао, рекао је један званичник али је додао да треба бити врло обазрив.

Француска метеоролошка служба Метео Франс прогласила је јутрос црвено упозорење за тај департман због јаке олује и киша и позвала становништво да остане у домовима.

Обустављен је превоз дјеце у школе у највећем граду те области Каркасону. У том дијелу је већ пало више од 180 милиметара кише.

Још шест департмана на југу Француске стављени су јутрос у наранџасто стање приправности због олује праћене јаким кишама.

Почетком поподнева олујне кише ће се смањити у Оду и помјерити ка оближњим департманима на југу ка источним Пиренејима, гдје би могло да падне до 200 милиметара кише, навела је метеоролошка служба.

Побољшање се очекује вечерас.