latinica  ћирилица
15/10/2018 |  11:29 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Почело гријање у Бањалуци и Приједору (ВИДЕО)

На подручју града Бањалука данас је почело гријање у стамбеним и пословним јединицама које су на систему даљинског гријања, саопштено је из предузећа "Еко-топлане".
Гријање, радијатор - Фото: РТРС
Гријање, радијаторФото: РТРС

У саопштењу се наводи да су се мањи проблеми на дистрибутивној мрежи појавили након пуњења система, али да су све техничке екипе на терену и раде на оспособљавању мреже.

"Топлификациона мреже града стара је више од 45 година и поједини дијелови су у лошем стању, па су кварови уобичајени за почетак сезоне", наводе из "Еко топлана".

Ове године се, осим послова који обухватају редовне ремонте производних постројења на био-масу - новог објекта "Еко-топлана", погона на Старчевици и Кочићевом вијенцу, као и котлова на мазут, радило и на санација дистрибутивне мреже, а сва наведена производна постројења су већ почетком сезоне пуштена у рад.

У саопштењу се подсјећа да је гријање било пуштено и 2. октобра, прије званичног почетка сезоне, али да је, због пораста температуре ваздуха, од 4. октобра привремено обустављено.

Из "Еко-топлана" наводе и да је до сада обезбијеђено око 80 одсто потребног енергента за комплетну сезону гријања, те да је сва количина обезбијеђена на домаћем тржишту.

"У складу са временским приликама и динамиком рада Јавног предузећа "Шуме Српске", очекује се да ће до краја године бити обезбијеђен дрвни сортимент за комплетну сезону гријања", наводи се у саопштењу.

У овој години планирана је и модернизација дијела топлотних подстаница, а укупна вриједност инвестиције је 1,5 милиона КМ. Од укупно 340, планирана је модернизација 34 подстанице највеће снаге које обухватају 27 одсто укупног протока мрежне воде и постављање новог система управљања.

Ново предузеће на био-масу "Еко-топлане" концепт је јавно-приватног партнерства Града и компаније ИЕЕ Бањалука, чији је циљ квалитетан, одржив и профитабилан систем производње и дистрибуције топлотне енергије, у складу са регулативама ЕУ.

И у Приједору је званично почела сезоне гријања. Приједорчани су топлотну енергију добили и раније, пошто је градска Топлана радила у пробном режиму током којег су отклоњени недостаци на дистрибутивној мрежи.

Зоран Кнежевић, вршилац дужности директора Топлане Приједор каже да енергент континуирано долази и тако треба да буде.

"Залихе постоје, напуњени су лагери, тако да очекујемо неометану испоруку топлотне енергије", рекао је Кнежевић.

РТРС/СРНА