latinica  ћирилица
15/10/2018 |  11:41 ⇒ 11:48 | Аутор: Вечерње новости

Гујон још не може на Космет

И даље трају невоље познатог хуманитарца с Приштином која хоће да онемогуће помоћ Србима, пишу Новости.
Арно Гујон (фото:Tanjug / Тања Валич) -
Арно Гујон (фото:Tanjug / Тања Валич)

Арно Гујон већ 14 година организује слање помоћи у јужну српску покрајину. Најприје је то радио из Француске, а затим и из Београда, гдје живи посљедњих шест година. Укупно је, преко свог удружења, како истиче, до сада послао помоћ у вриједности од пет и по милиона евра, од чега три и по милиона конвојима и два милиона директних улагања. Сва средства, како наглашава, потичу од приватних донација.

Гујону, иначе, приштинске власти и даље не дозвољавају улазак на Косово, откако је 10. септембра приведен и задржан на административном прелазу Мердаре.

- Дали су ми забрану на неодређено вријеме, без икаквог образложења, што је знатно отежало мој хуманитарни рад. Нисам од тада ишао тамо. Уложили смо жалбу и сада чекамо одговор. И даље не знам разлог због чега се то догодило. У међувремену смо имали више састанака у Канцеларији за КиМ и француској амбасади, док је Епархија рашко-призренска контактирала с међународним представницима на Косову - каже Гујон.

Подсјећамо, Гујон је ухапшен када је требало да отвори фарму за живину код Новог Брда.

- Испитивали су ме. Обавјештајци који су дошли из Приштине запријетили су да ће да укаљају моје име и мој рад на сваки могући начин - каже он.

Од тада није доносио помоћ на Косово, а тренутно у сарадњи са Епархијом рашко-призренском припрема реализацију одређених пројеката.

- Тренутно се спремамо за реновирање неколико школа јужно од Ибра, у шта ћемо уложити сто хиљада евра у наредних неколико недјеља. Школе је требало да обиђем сутрадан послије отварања фарме, када су ме ухапсили - истакао је Гујон.