latinica  ћирилица
15/10/2018 |  13:42 | Аутор: РТРС

Комплекс "9. јануар" у Мркоњић Граду добија и рефлекторе!

Помоћни стадион Фудбалског клуба Слобода у Мркоњић Граду, у комплексу стадиона “Луке“ уз вјештачу подлогу добиће и расвјету за одигравање ноћних утакмица.
Изградња стадиона "9. јануар", Мркоњић Град - Фото: РТРС
Изградња стадиона "9. јануар", Мркоњић ГрадФото: РТРС

То је потврдио начелник Одјељена за привреду и друштвене дјелатности општине Мркоњић Град Томислав Тодоровић. Човјек који је задужен за реализацију пројекта иградње стадиона са вјештачком травом на терену некадашњег помоћног игралишта на “Лукама“. Стадион ће биће један од најљепших и најбољих фудбалских објеката у Републици Српској и шире.

-Радови на изградњи игралишта са вјештачком травом добро напредују. Прва фаза изградње је у завршној фази.Приводе се крају радови на постављању дренаже, бетонирању потпорних зидова око стадиона. Наредних дана почиње бетониорање “прстена“ око игралишта. Равнање и припремање терена за постављање вјештачке траве. Надамо се да ће нас служити временске прилике да ће сви земљани и припреми радови бити окончани до половине новембра. То је задњи оптимални рок до када се може радити на постављању вјештечке подлоге на игралиште - каже Тодоровић.

Новина, је каже да се руководство општине у договору са спортским радницима одлучило да се на стадион поставе и расвјета за одигравање утакмица у ноћном термину.

-Наша је жеља да на некадашњем помоћеном игралишту стадиона “Луке“ изградимо савремени стадион по стандарима УЕФА. У току реализације инвестиције дошли смо на идеју, када се већ раде земљени радови да терен освјетлимо постављањем рефлектора са лед расвјетом. Са извођачем радова урађен је пројекет за постављање 36 стубова са лед расвјетом, која задовољава стандарде за одигравање утакмица у ноћеном теремину по стандардима Фудбалског савеза РС и БиХ, али и УЕФА. Наравно, та додатна инвестиција поскупљује реализацију пројекта на милион марака. Око 40 одсто средстава, (400.000 марака обезбједила је Влада Србије), а остали дио општина. Жеља фудбалских радника је да стадион понесе назив Србија, а у оквиру Спортско-рекрационог цеантра који ће се звати “9. јануар“- каже Тодоровић.

У другој фази, која би се требала реализовати наредне године планирана је изградња и наткривање трибина за хиљаду гледалаца, свлачионица и пратећих објеката.

-Процјена је да за комплетан завршетак стадиона треба још око пола милиона марака. Дио средстава обезбједићемо у буџету општине, али очекујемо помоћ Владе Републике Српске, Фудбалског савеза РС и БиХ, а аплицираћемо и код међународних фудбалских асоцијација за средства. Вјерујем да можемо затворити конструкцију финансирања и све радове завршити до љета наредне године - оптимиста је Тодоровић.

У управи ФК Слобода нису одустали ни од пројека да на главаном терену стадиона “Луке“ изврше нивелацију терена и реконструкцију свлачионица. Постоји и пројекат за наткривање трибина.

-Ове јесени наш клуб се налази у незавидној ситуацији, јер све мечеве као домаћин играмо на стадиону у Крупи на Врбасу. Захвални смо управи ФК Крупа која нам је обезбједила услове за одигравање утакмица. Међутим, то нама представља велики проблем, јер цијелу полусезону фактички играмо на гостовању. Обратићемо се Фудбалском Савез РС да нам у прољећном дијелу сезоне дозвоили да утакмице играмо на свом стадиону. Није нам јасно да смо 12 година могли да играмо мечеве (била је условна дозвола), а да за ову сезону нисмо добили дозволу. Очекујемо разумјевање, јер јасно да ће нови стадион бити завршен до почетка наредну сезону - каже предсједник Управног одбора Миленко Милекић.

И љубитељи фудбала у Мркоњић Граду апелују на челне људе Фудбалског савеза РС за разумјевање у интересу фудбала. Фудбала који у мркоњићкој општини има традицују дугу више од стотину година, када су браћа Буховац формирали први фудбалски клуб у граду подно Лисине доносећи прве “крпењаче“ из Чешке.