latinica  ћирилица
15/10/2018 |  15:31 | Аутор: СРНА

Вучић: Могућа нека врста наставка дијалога са Приштином

Предсједник Србије Александар Вучић изразио је наду да би ускоро могло доћи до наставка "неког дијалога" Београда и Приштине, између осталог и ради смањивања тензија због најављеног формирања такозване војске Косова.
Александар Вучић (Фото:Tanjug / Rade Prelić) -
Александар Вучић (Фото:Tanjug / Rade Prelić)

"Надам се и некаквој врсти скорог наставка дијалога, ако ни због чега другог оно због смањивања овог типа тензија које би могле да доведу до проблема за свакога од нас", рекао је Вучић новинарима у Београду након састанка са премијером Србије Аном Брнабић и ресорним министрима.

Упитан да ли постоји опасност да Косовске снаге безбједности, послије трансформације у такозвану војску, дођу на сјевер Косова и Метохије, Вучић је одговорио да је познато под којим условима нека оружана формација смије да се појави на сјеверу српске покрајине.

"Молио сам и упозоравао генералног секретара НАТО-а, сви сте били сведоци и више пута сам поновио под којим условима нека оружана формација сме да се појави на северу покрајине. Немам више шта по том питању да кажем осим оног што сам до сада говорио", навео је Вучић.

Он је додао да ће урадити све да до таквог неодговорног понашања Приштине не дође и поручио да Срби на Космету неће бити остављени без подршке Србије.

Вучић је најавио низ дипломатских активности с циљем спречавања самопроглашеног Косова да постане члан Интерпола на засједању Генералне скупштине ове међународне полицијске организације у новембру у Уједињеним Арапским Емиратима.

Према његовим ријечима, министар спољних послова Србије Ивица Дачић имаће наредних дана више путовања, а министар унутрашњих послова Небојша Стефановић биће посебно ангажован у спречавању чланства самопроглашеног Косова у Интерполу.

Вучић је најавио да ће до 1. маја идуће године у седам градова Србије почети изградња станова за припаднике снага безбједности.

Он је рекао да се за субвенционисане станова пријавило укупно 23.423 припадника снага безбједности.

"Већ у наредних месец дана кренућемо у изградњу у Врању и Нишу. Затим следе Краљево, Крагујевац и Сремска Митровица, па Нови Сад и Београд", прецизирао је Вучић.