latinica  ћирилица
15/10/2018 |  17:47 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Економски подржати и обезбиједити боље услове жена на селу

Око 23 одсто газдинстава у Српској у власништву је жена.

Њихов положај на селу тежи је од оног у граду. Зато их треба економски подржати, унаприједити здравствену заштиту и обезбиједити боље услове. Порука је то на Међународни дан жена на селу који, са Министарством пољопривреде обиљжавава Владин Џендер центар. Будућност Српске је, сматрају, у повратку селу и производњи здраве хране.

Душанка Шурлан напустила је сигуран посао у граду и преселила се на село. У Петковцу већ четири године има плантажу шипка. Узгаја, прерађује, продаје и доказује да жена на селу може да успије.

- Наравно, треба пуно да се ради, пуно труда и да се воли оно што радите, да будете задовољни, да се едукујете и успех је загарантован - прича Душанка.

Да се до резултата стиже упорношћу потврђују и жене из разних удружења, којих у Српској има 20. Вриједне руке ових жена које поручују да село не треба напуштати, спремиле су пите, колаче, компоте, сокове, ликере.

- Никоме не бих препоручила живот у граду. Село је одрживо и може да се ради, али многи неће - истиче Марија Дакић, Етно село "Бараћи".

Да своје производе могу да представе, залажу се Џендер центар и Министарство пољопривреде, који им помажу у отварању продајних мјеста у градовима. То су учинили у Требињу, а ускоро ће бити отворена и "Крајишка кућа" у Бањалуци. Унапређење њиховог положаја предвиђено је и Акционим планом.

- Посебно се треба посветити унапређењу здравља, инфраструктуре и свега што би жена могла да дозволи да се баве овим активностима и да зараде од свог рада - напомиње Мирјана Лукач, директор Џендер центра Владе Републике Српске.

Посљедњих година, проценат жена које су носиоци сеоских газдинстава повећан је са четири на 22 одсто. Правилником о подстицајима, могу да остваре 35 одсто поврата на сва капитална улагања. По том основу, само у прошлој години исплаћено је 1, 6 милиона марака.

- Тај положај омогућава равноправан приступ на сва подстицајна средства и шансу да буду здравствено и пензионо осигуране - поручује Гордана Роквић, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Женско предузетништво подржава и ИРБ, која ће радити на смањењу каматне стопе за предузетнице у руралним подручјима.

- Влада ће то вјероватно у наредном периоду да одлучи, о измјени Правилника о пласманима, који ће омогућити да жене добију што повољније кредите како би унаприједиле своје пословање - наводи Снежана Вујнић, директор ИРБ.

Важно је и унаприједити пласман производа, маркетинг и њихову продају, сматрају у Агенцији УН за родну равноправност у БиХ. Овакав модел користе многе земље у окружењу.