latinica  ћирилица
16/10/2018 |  07:55 ⇒ 10:49 | Аутор: Блиц

Умро суоснивач Мајкрософта

Суоснивач Мајкрософта Пол Ален (65) преминуо је усљед компликација болести, наведено је у саопштењу које је у име његове породице објавила компанија "Вулкан". Ален је умро у Сијетлу послијеподневним часовима у понедјељак, према локалном времену, а боловао је од Хоџкинсове болести.
Реј Ален (фото: Miles Harris / Wikimedia / CC BY-SA 3.0)) -
Реј Ален (фото: Miles Harris / Wikimedia / CC BY-SA 3.0))

Нјегова сестра Џоди је поручила да је био "изванредна особа у сваком погледу".

"Иако већина зна да је биотехнолог и филантроп, за нас је био веома вољени брат и ујак, спектакуларан пријатељ. Полова породица и пријатељи су благословени што су могли да искусе његов ум, топлину и великодушност, као и способност да заиста брине. Упркос свим захтјевима и његовом распореду, увијек је налазио времена за породицу и пријатеље. У овом периду туге за нас, али и многе друге, дубоко смо захвални за негу и бригу које је свакодневно исказивао", навела је у саопштењу.

Преко компаније "Вулкан", Ален је помагао истраживања у домену вјештачке интелигенције и нових технологија, а такође су остварена улагања и у институције културе Сијетла, као и ревитализације дјелова тог града. Предсједавајући те компаније, Бил Хилф је рекао: "Сви ми који смо имали част да сарађујемо са Полом, данас осјећамо неизрецив губитак. Посједовао је изузетан интелект и страст за рјешавањем неких од најтежих свјетских проблема уз убјеђење да креативно размишљање и нови приступи могу да направе дубок и дуготрајан утицај".

Раније овог мјесеца, Ален је открио да је започео третман против Хоџкинсове болести, истог вида канцера са којим се изборио прије девет година. Када му је дијагноза први пут постављена, он је напустио Мајкрософт, пише "Си-Ен-Би-Си".

Ален је био међу најбогатијим особама свијета, па га је релативно скоро "Форбс" поставио на 44. место најимућнијих.