latinica  ћирилица
16/10/2018 |  09:10 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Све извјесније да је Кашоги убијен; Ријад не признаје

Турски и саудијски тимови који истражују нестанак саудијског новинара Џамала Кашогија прије двије седмице рано јутрос су изашли из конзулата Саудијске Арабије у Истанбулу послије деветосатног претреса, преносе агенције.
Конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу - турска полиција узимала доказе - Фото: AFP
Конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу - турска полиција узимала доказеФото: AFP

Како пишу поједини медији, тијело Кашогија је растопљено у киселини да би се сакрили докази.

Док је трајала претрага, ЦНН и Њујорк Тајмс су извијестили да се Саудијска Арабија припрема да призна да је Кашоги убијен током испитивања.

Предсједник САД Доналд Трамп рекао је да су за убиство можда одговорни људи ван контроле.

Кашоги је посљедњи пут виђен у конзулату Саудијске Арабије 2. октобра.

Десеточлани турски тим напустио је конзулат јутрос око 5 часова, а турски тужилац изашао је око сат и по касније. На крају је изашао и саудијски тим, који је отишао у три возила.

Четири форензичка возила однијела су узорке тла и са металних врата, а истражитељи су са собом имали и специјално обученог пса.

Турски дипломатски извор рекао је раније да ће заједнички турско-саудијски тим претражити конзулат.

Кашоги је био држављанин САД и колумниста Вашингтон Поста, а био је познат као критичар саудијског престолонасљедника, принца Махамеда бин Салмана.

Нема признања у случају "Кашоги"

Турска није добила признање од Саудијске Арабије у вези са нестанком новинара Џамала Кашогија након што је он посјетио саудијски Конзулат у Истанбулу, рекао је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу.

Амерички државни секретар Мајк Помпео донијеће више информација о овом случају када дође у Турску, послије посјете Саудијској Арабији, изјавио је Чавушоглу на конференцији за новинаре.

Помпео је током састанка у Ријаду са шефом саудијске дипломатије рекао да је забринут поводом нестанка новинара и захвалио краљу Салману на наређењу да се спроведе истрага, саопштио је Стејт департмент.