latinica  ћирилица
16/10/2018 |  12:30 | Аутор: СРНА

Продановић: Оправдан Додиков захтјев за истицање заставе Српске у Предсједништву БиХ

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Лазар Продановић наглашава да је оправдан захтјев новоизабраног српског члана Предсједништва из Републике Српске Милорада Додика за истицање заставе Српске у згради Предсједништва БиХ, као и да је то право изабраног званичника Српске.
Лазар Продановић - Фото: РТРС
Лазар ПродановићФото: РТРС

Продановић је изјавио за Срну да не би требало ометати право изабраних званичника из једног од ентитета у БиХ да поставе обиљежје ентитета из којег долазе.

- Не смета нам да то учине и бошњачки и хрватски члан Предсједништва БиХ - рекао је Продановић и истакао да је у САД испред кабинета сваког сенатора поред америчке заставе видио и заставу савезне државе из које долази.

Он наглашава да је оспоравање обиљежја Републике Српске непотребно јер ни Српска нема намјеру да оспорава обиљежја Федерације БиХ.

Продановић указује да ФБиХ, која нема заставу и грб, свјесно игнорише испуњавање одлуке Уставног суда БиХ о обиљежјима. Он истиче да је важно пронаћи прихватљива рјешења за тај ентитет, а да се застава и грб разликују од заставе и грба БиХ.

- Додиков захтјев требало би да подстакне и ФБиХ да усвоји закон, али је питање колико су они искрени у оваквој намјери - рекао је Продановић.

Он је нагласио да Република Српска обиљежја сматра значајном манифестацијом равноправности два ентитета и сва три конститутивна народа.