latinica  ћирилица
16/10/2018 |  13:14 | Аутор: sputniknews.com

РПЦ: Цариград не може да буде центар православне цркве

Цариградска патријаршија је изгубила право да се зове центром за координацију за цијелу православну цркву, изјавио је предсједник Одјељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, митрополит волоколамски Иларион.
Митрополит Иларион (Фото: Спутњик/Александар Милачић) -
Митрополит Иларион (Фото: Спутњик/Александар Милачић)

- Налазимо се пред новом црковном стварношћу: више немамо јединствени центар за координацију у православној цркви и морамо да будемо врло свјесни тога. Цариградска патријаршија се као такав центар самоуништила - нагласио је митрополит Иларион у интервјуу за руски Први канал.

Он је подсјетио да су током неколико деценија Московска патријаршија и друге помјесне цркве учествовале у припреми Свеправославног сабора, њихови представници и поглавари долазили су на засједања која је организовала Цариградска патријаршија.

- Али упадом у канонске границе друге помјесне цркве, легитимизујући раскол, она је изгубила право да се зове координационим центром за православну цркву - истакао је митрополит.

Одговарајући на питање да ли постоји могућност да Цариградска патријаршија одустане од предузетих корака, митрополит Иларион је навео да "могућност за покајање увијек остаје, иако логика недавних поступака не подразумијева неке кораке у супротном смјеру".

- Али ми се и даље надамо да ће тај разум побиједити - закључио је он.

Због одлуке Цариграда да почне са одобравањем аутокефалности неканонске цркве у Украјини, што је Руска православна црква назвала расколом, Синод Руске православне цркве објавио је да прекида дијалог са Цариградском патријаршијом. Одлуку Цариграда да повуче акт из 1686. године о предаји Кијевске митрополије у надлежност Московске патријаршије Синод Руске православне цркве назвао је канонски ништавном и у њој је видио утицај политике. Прекид односа тиче се читаве канонске територије Руске православне цркве, укључујући Украјину и Белорусију.