latinica  ћирилица
16/10/2018 |  13:34 ⇒ 14:59 | Аутор: Б92

Култни бенд Кјур долази на Егзит! (ВИДЕО)

Након што су ове године распродали Хајд парк за 65.000 посјетилаца у Лондону, вијест да ће рок гиганти Кјур идуће године кренути на јубиларну и можда посљедњу турнеју поводом невјероватних 40 година постојања бенда, недавно је одјекнула широм свијета.
Кјур долази на Егзит 2019. (фото: screenshot/exitfest.org) -
Кјур долази на Егзит 2019. (фото: screenshot/exitfest.org)

Гардијан поводом овог великог јубилеја наводи да је у питању бенд који је "протутњао кроз осамдесете онако како су Битлси протутњали кроз шездесете или Бови кроз седамдесете, дивље креативни, константно се мијењајући", док култни НМЕ њихов недавни концерт описује као "чисту перфекцију" великог рок бенда који је "на врхунцу свог умијећа", називајући их "Божанским генијима".

Кјур ће сљедеће године бити апсолутни хедлајнери на малом броју највећих и најважнијих европских фестивала, те су карте првих објављених датума за 2019. плануле у рекордном року. На лично инсистирање бенда, Езгзи, тренутни носилац европске шампионске титуле, нашао се међу одабраним фестивалима, па ће на задовољство домаће публике, као и гостију из цијелог свијета, Кјур први пут у Србији и региону наступити 4. јула на Петроварадинској тврђави.

На данас одржаној конференцији за новинаре, Душан Ковачевић, оснивач Егзита, навео је да није лако било доћи до бенда са врха листе жеља свих великих фестивала.

- Сваке године од оснивања Егзита слали смо понуду за Кјур, а парадоксално, баш у тренутку кад су по свим свјетским медијима на врхунцу каријере и крећу на најтраженију турнеју идуће године, десило се да се они јаве нама! - каже он.

Познати рок критичар Драган Амброзић је додао да је у питању невјероватна вијест, те да "од великих бендова из те генерације код нас нису били само Кјур и У2. Са великом сигурношћу се може рећи да је у питању један од најзначајнијих концерата у историји Егзит фестивала, као и једно од најважнијих гостовања у Србији икада".

Кјур важе за бенд који ужива у сваком изласку на сцену, а Ролинг Стон оцјењује њихов недавни концертни спектакл пред 65.000 фанова у Лондону као ријетко интиман за догађај те величине. Било да свирају на фестивалу или самостално, сет листе им се протежу кроз цијелу каријеру због чега им наступи увијек трају од два до три сата, па ће и наступ на Егзиту бити истински концертни спектакл са највећим хитовима као што су "Friday I’m in Love", "Lovesong", "Pictures of You", "In Between Days", "Boys Don’t Cry", "Close to Me", "Love Cats", "Just Like Heaven", "A Forest"...

У исто вријеме заводљиви, контроверзни и емотивни, спајајући пост-панк, индие и алтернативни рок, током четири деценије Кјур су продали на десетине милиона албума, издали 40 синглова, одржали 1.500 концерата, најављујући чак и нови албум.

Утицали су на формирање гот рока, иако они сами то нису. Утицали су на Адел, Ријану, Масив Атак и друге жанровски другачије извођаче, док су они сами остали непоновљива појава на музичкој сцени. Управо то је рецепт за бесмртност овог бенда чију тренутну врхунску поставу чине Роберт Смит, Сајмон Галуп, Џејсон Купер, Роџер О’Донел и Ривс Гебријелс.

Током своје каријере, Кјур су освојили најпрестижније музичке награде као што су BRIT, Q, NME, MTV и бројне друге. Елегантна меланхолија култног албума "Disintеgration", издатог 1989. године, утицала је на милионе људи и зацементирала њихову позицију као најбољег британског инди бенда, те је 2004. године МTV своју годишњу МТV Icon емисију и додјелу посветио управо њима. Нумере са потписом Кјура неизоставни су дио саундтрека за неке од најиконичнијих филмова у савременој култури, као што су Врана, Судија Дред, Свадбени пјевач, Ундерворлд, 50 пољубаца за памћење, Земља авантуре, Дјевојка из Џерсија, Џон Такер мора умријети, Ник и Нора: Веза за једну ноћ и бројне друге.