latinica  ћирилица
16/10/2018 |  14:25 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Туризам у Српској биљежи раст

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је да је туризам једина индустријска грана у Српској која за девет мјесеци ове године биљежи раст од 14 одсто у односу на исти период прошле године.
Предраг Глухаковић - Фото: РТРС
Предраг ГлухаковићФото: РТРС

Глухаковић је рекао да је за девет мјесеци у Републици Српској забиљежено 14 одсто већи број долазака гостију него прошле године.

- Најважније је да је повећан број ноћења у Српској и тежимо ка три ноћења по туристи. Сигуран сам да ћемо прећи милион ноћења у овој години - додао је Глухаковић.

Он је најавио да ће Влада и предсједник Српске 2019. годину прогласити годином бања, јер је то ресурс који заслужује већу пажњу, привређивање и запошљавање.

Глухаковић је у Бањалуци на промоцији туристичке понуде Београда рекао да је сарадња са Туристичком организацијом Београда на високом нивоу.

- Желимо да ту сарадњу још више развијемо, тако да заједнички наступи Бањалуке и Београда на трећим тржиштима у наредној години буду још јачи - рекао је Глухаковић.

Савјетник директора Туристичке организације Београда Ирена Алексић рекла је да су овој организацији гости из региона најважнији, иако их у овом граду има и из Кине, Индије, САД.

- У прошлој години Београд је посетио рекордан број туриста, односно њих милион, а остварили су два милиона ноћења - нагласила је Алексићева и додала да се главни град Србије издвојио као квалитетна, приступачна и дестинација за одмор.

Она је додала да туристи посјећују Београд углавном због ноћног живота и гастрономске понуде, иако овај град има и богату културно-умјетничку понуду.

Алексићева је додала да су реконструисани Народни музеј и Музеј савремене умјетности, те истакла Музеј Николе Тесле и велики број позоришта и галерија.

Директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић рекла је да са Туристичком организацијом Београда имају сјајну сарадњу, те да се заједно представљају на тржиштима Југоисточне Европе.

Она је нагласила да Београд, као посљедњи туристички хит, представља бициклистичке стазе за обилазак града, јер је цикло-туризам у успону.

- У посљедње три године Република Српска је направила толико бициклистичких стаза, колико није у претходних 15 - додала је Јовановићева.

Директор Туристичке организације Бањалука Ирена Радојевић рекла је да су гости из Београда и Србије чести у Бањалуци, као и да двије градске организације имају дугодишњу сарадњу.

Промоцији је присуствовао и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.