latinica  ћирилица
16/10/2018 |  17:48 | Аутор: СРНА

Дачић: Лесото повукао признање самопроглашеног Косова

Лесото је повукао признање самопроглашеног Косова и све изјаве које се могу тумачити као признање косовске независности, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић након састанка са премијером и шефом дипломатије те краљевине на југу Африке.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Лесото је о одлуци да ревидира свој политички став о статусу Косова обавијестио Београд у ноти Министарства спољних послова и међународних односа Лесота, преносе београдски медији.

У ноти се истиче да је "једнострана декларација о независности Косова из фебруара 2008. године у супротности са завршним актом из Хелсинкија, између осталог, са његовим принципима 3 и 4 и у још већој мјери је у супротности са Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244, која је усвојена у складу са главом седам Повеље УН".

"Министарство има част да обавијести да Влада Краљевине Лесото сматра да њен једини допринос рјешењу будућег статуса Косова треба да буде подршка дијалогу Београда и Приштине, а не дефинисање статуса прије него што се дијалог заврши. Стога је питање државности Косова преурањено", наводи се у ноти.

Влада Краљевине Лесото, како се наводи, није се изјаснила о овом питању, нити ће то учинити све док дијалог две стране не буде завршен, односно када стране постигну договор, Влада Краљевине Лесото ће га чврсто подржати.

Истиче се да Влада Лесота, истовремено, повлачи све претходне изјаве у вези са самопроглашеним Косовом, нарочито оне које се на било који начин могу тумачити као признавање независности.