latinica  ћирилица
16/10/2018 |  18:14 | Аутор: СРНА

Лавров: Сами ћемо напустити Савјет Европе

Русија неће чекати да буде избачена из Савјета Европе, него ће ту организацију сама напустити, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (фото: © Sputnik/ Илья Питалев) -
Сергеј Лавров (фото: © Sputnik/ Илья Питалев)

Он је током интервјуа за "Еуроњуз" рекао да се Русија Савјету Европе придружила под претпоставком да та организација омогућује паневропски, универзални, и легални хуманитарни простор.

"Они који су овај простор управо угрозили противзаконитим поступцима и прекршили статут тиме што руској делегацији ниси омогућили да буде једнака са осталим делегацијама, убијеђен сам да знају шта раде", истакао је Лавров.

Руски министар спољних послова напомиње да Москва неће приуштити такво задовољство Савјету Европе да Русију избаци из организације, већ ће руска страна сама да је напусти, пренио је "Спутњик".

Лавров је нагласио да ће Русија платити свој дио буџета организацији, чим руској делегацији буду враћена овлашћења у оквиру Парламентарне скупштине Савјета Европе.

Генерални секретар Савјета Европе Торбјорн Јагланд раније је изјавио да ће буџет за сљедећу годину бити направљен без Русије и да би Москва могла бити избачена из Савјета.