latinica  ћирилица
16/10/2018 |  22:25 ⇒ 22:26 | Аутор: СРНА

Саудијске власти не знају шта се догодило у конзулату

Престолонасљедник Саудијске Арабије Мохамед бин Салман не зна шта се догодило у саудијском Конзулату у Истанбулу, изјавио је предсједник САД Доналд Трамп, алудирајући на нестанак саудијског новинара Џамала Кашогија.
Конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу - турска полиција узимала доказе - Фото: AFP
Конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу - турска полиција узимала доказеФото: AFP

Он је на "Твитеру" написао да је телефоном разговарао са Салманом, током састанка саудијског принца са државним секретаром САД Мајклом Помпеом.

"Рекао ми је да је већ започео и брзо проширио истрагу и да ће ускоро стићи одговори", написао је Трамп.

Амерички предсједник изјавио је за "Фокс бизнис нетворк" да би било "лоше" уколико се испостави да саудијски принц или његов отац краљ Салман, заправо, знају нешто о томе шта се десило новинару, који је посљедњи пут виђен 2. октобра како улази у саудијски Конзулат.

Турски медији раније су јавили да је генерални конзул Саудијске Арабије Мохамад ел Отаиби данас напустио Истанбул и отишао у Ријад.

Он је авионом отишао у Саудијску Арабију неколико часова прије очекиваног претреса просторија у којима борави у Истанбулу, у вези са случајем несталог саудијског новинара Џамала Кашогија.

Кашоги, који је, посљедњи пут је виђен 2. октобра како улази у саудијски Конзулат у Истанбулу, из којег није изашао.

Турска тврди да је Кашоги, познати критичар саудијских власти, убијен у Конзулату и да је његово тијело распарчано и склоњено.

Саудијска Арабија негира било какву умијешаност у његов нестанак.

Саудијски и турски тимови, који спроводе истрагу о убиству новинара "Вашингтон поста", јутрос су изашли из зграде, након што су касно синоћ започели претрес.

Високи званичник турске полиције саопштио је раније данас да су припадници полиције током претреса просторија Конзулата Саудијске Арабије у Истанбулу пронашли "одређене доказе" који показују да је Кашоги убијен унутар зграде.