latinica  ћирилица
17/10/2018 |  08:22 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Предсједник Српске: Тврдње о изборној крађи - раније договорен сценарио

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да су тврдње о изборној крађи дио раније договореног сценарија и истакао да је и ОЕБС рекао да су избори у БиХ били фер и поштени.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Они који губе имају право да се љуте. Мислим да је то без икаквог разлога и да траже начина да скрену пажњу. Мислим да је то дио раније договореног сценарија, али да није било довољно капацитета послије избора, да се проблематизују ти избори. ОЕБС је рекао да су ти избори фер и поштени", рекао је Додик синоћ за РТС.

Додик је додао да се и од неважећих листића прави фама, јер их на овим изборима није било ни више ни мање него на претходним.

"Милорад Додик, Влада Републике Српске, парламент не спроводе изборе, него Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ. Ми смо као организована партија развили софтвер који је омогућио да већ у 23.00 часа те ноћи имамо податке о резултатима са свих гласачких мјеста. И ми смо те резултате изнијели у 23.30 и показује се да су то исти резултати", рекао је он.

Додик је истакао да је задовољан изборним резултатима странке на свим нивоима власти, а поводом коментара о пролазности у градским срединама указао да је коалиција на чијем је челу добила изборе у Требињу, Источном Сарајеву, Приједору и Бањалуци, у којој је, како је истакао добио више гласова од противкандидата из СзП Младена Иванића.

"Наравно, очекивали смо мало више, јер је наш циљ била апсолутна подршка, међутим и други су тежили добром резултату. Али, захвалан сам свим активистима и члановима партије који су радили на овом добром резултату", рекао је новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ.

Он је оцијенио да је то што су Иванић и кандидати СзП за предсједника Републике Српске Вукота Говедарица одбили његов позив на кафу послије избора, "њихов проблем".

"То је њихов проблем. Ја сам сматрао да је нормално да као људи који се баве овим, сједнемо и да смо ваљда једнако заинтересовани за добро стање у Републици Српској. То је био једини мотив", рекао је Додик.

Истакао је да је реална најава о повећању просјечне плате у Српској на 500 евра, наводећи да ће се ићи у договоре са послодавцима у јавном и приватном сектору, смањити опорезивање посла и рада, те покушати да се повећањем пореза на имовину надокнади губитак, а од послодаваца тражити да се тај дио пореза на плате, кога се држава одриче, транспонује у плате.

"Вјерујем да ћемо половином шестог мјесеца већ стићи до 500 евра просјечне плате у Републици Српској", рекао је Додик.

Каже да циљ треба да буде да се што прије достигне просјечна плата "700, 800, 900 па и 1.000 евра", јер је то једини одговор на одлазак људи са ових простора.

Додик је оцијенио да се одлазак младих из земље може спријечити деблокадом монетарне политике у БиХ, која се води у Централној банци, а она је у надлежности Предсједиштва БиХ.

"Сада имамо 480 милиона евра више депозитта него што имамо у промету конвертибилних марака, а то значи да би овог тренутка, када донесемо одлуку, могли да имамо милијарду марака на располагању, које би могли да упутимо у подршку младим људима да изграде кућу, почну нови бизнис и вежемо их за овај крај", рекао је Додик.

Он је истакао да је вођење и осмишљавање спољне и економске политике у његовој надлежности као члана Предсједништва, у што спада и заштита домаће аграрне производње у односу на робу из иностранства која се производи уз много веће подстицаје него у БиХ.