latinica  ћирилица
17/10/2018 |  08:41 | Аутор: СРНА

Пети покушај продаје института "Симо Милошевић" у Игалу

Савјет за приватизацију и капиталне пројекте расписао је јавни позив за продају 56,4 одсто акцијског капитала Института "Симо Милошевић" у Игалу који је у већинском власништву Владе Црне Горе.
Институт "Симо Милошевић" Игало -
Институт "Симо Милошевић" Игало

Позив је отворен до 14. јануара наредне године, а до сада су пропала четири тендера за приватизацију Института.

Акцијски капитал који је предмет продаје је у власништву Владе 19,19 одсто, Инвестиционо-развојног фонда 23,65 одсто, Фонда здравственог осигурања 10,23 одсто и Завода за запошљавање 3,41 одсто, објављено је на сајту Савјета.

Према условима тендера, купопродајна цијена не може бити мања од 10 милиона евра, а инвестициони циклус мора бити најмање 20 милиона евра.

"Понуду на тендеру могу поднијети учесници који у власништву имају најмање један медицински рехабилитациони центар који пружа услуге физикалне медицине, рехабилитације и реуматологије или најмање три хотела или хотелски комплекс укупног капацитета не мањег од 600 соба, минималне категоризације четири међународне звјездице који има здравствене, велнес и спа садржаје", наводи се у јавном позиву.

Један од услова за подношење понуде јесте да учесници имају писмо намјере или склопљен уговор о управљању са реномираном компанијом која има експертизу и управља најмање једним центром за физикалну медицину, рехабилитацију и реуматологију.

Додатни услов је да су они у посљедње три пословне године остварили укупан приход од најмање 100 милиона евра.

"Учесник на тендеру који је откупио тендерску документацију може формирати конзорцијум са другим лицима и такав конзорцијум може поднијети понуду, под условом да водећи члан конзорцијума испуњава квалификационе услове", додаје се у јавном позиву.

Тендерска комисија неће разматрати понуде које не испуњавају минималне услове. Накнада за тендерску документацију је 10.000 евра уз изјаву о повјерљивости.

За тендер о куповини акцијског капитала Института достављена су три писма намјере.

За куповину акцијског капитала Института у државном власништву 56,4 одсто, заинтересовани су хотел "Проперти" из Велике Британије, Мирослав Марић из Игала и Карло Боцола, кинеска компанија "Афидеа" у сарадњи са партнерима из Црне Горе и БиХ.

На Монтенегроберзи 30. августа купљено је 26 одсто акција Института које су биле у власништву Владе Србије.

Компанија Виле "Олива" бизнисмена Жарка Ракчевића за 99.220 акција платила је 2,83 милиона евра.