latinica  ћирилица
17/10/2018 |  14:54 | Аутор: СРНА

ЦИК одбацио приговор СзП-а против Додика

Централна изборна комисија БиХ одбацила је данас као неоснован приговор Савеза за побједу у поступку утврђивања одговорности за кршење изборне тишине кандидата СНСД-а за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Милорада Додика.
ЦИК БиХ -
ЦИК БиХ

СзП је доставио ЦИК-у 7. октобра приговор на кршење Изборног закона у вези са Додиковим интервјуом за "Спутњик".

СНСД и Додик су у изјашњењу негирали било какву одговорност за то што је "Спутњик" разговор емитовао у вријеме изборне тишине која, према Изборном закону БиХ, почиње 24 часа прије отварања бирачких мјеста и окончава се по њиховом затварању.

ЦИК је оцијенио да политички субјект не може утицати на то када ће медији објавити неку информацију и одбио приговор СзП-а.

На данашњој сједници ЦИК је одбацио пет захтјева за поновљено бројање на одређеном броју бирачких мјеста, истичући да су преурањени и да су их поднијели неовлаштени субјекти.

Укупно је до сада одбијено тридесетак захтјева за поновљено бројање.

ЦИК је прихватио иницијативу члана Комисије Суада Арнаутовића да се ова институција јавно изјасни у вези са великим бројем оптужби на рачун њеног рада у току изборног процеса.

Усвојен је закључак да се безбједносним агенцијама у БиХ упути допис у којем ће бити затражена процјена безбједности чланова ЦИК-а с обзиром на бројне пријетње које су им упућене.

Члан Комисије Ирена Хаџиабдић истакла је да су ЦИК и његови чланови изложени непрекидним нападима с циљем рушења њиховог угледа и најавила да ће заштиту својих права затражити судским путем.

Чланови ЦИК-а одбацили су као нетачне и паушалне наводе из анализе општих избора коју је објавио ИФМС, истичући да су сви дијелови изборног процеса били транспарентни за јавност.

ЦИК је данас усвојио закључак о покретању поступка против 51 политичке странке у вези са њиховим финансијским пословањем.