latinica  ћирилица
17/10/2018 |  15:25 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Пронаталитетне мјере Владе Српске дају резултате

Влада Републике Српске преко Фонда здравственог осигурања од 2007. године финансира један, од 2011. године два покушаја вантјелесне оплодње, док од јула од ове године ово право проширено је на три покушаја. Од прошле године све незапослене породиље добијају и 405 марака мјесечно у трајању од 12 мјесеци.

Овим мјерама придружиле су се и локалне заједнице, а према подацима Фонда дјечје заштите, ова политика даје резултате.

Број корисника помоћи за опрему новорођенчета повећан је у овој години и то указује на позитивне резултате пронаталитетних мјера Владе Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите. У саопштењу Фонда дјечје заштите наводи се да је за девет мјесеци ове године исплаћена помоћ за 7.159 беба рођених у Српској, док је за исти период прошле године ова исплата извршена за 6.327 новорођених.

"Право на помоћ за опрему новорођенчета исплаћује се једноктарно, у износу од 250 КМ, за свако новорођено дијете у породици и као такво може бити добар индикатор повећања броја новорођенчади, што је за 832 више него у истом периоду лани", саопштио је Фонд дјечије заштите Републике Српске.

Локалне заједнице неколико година издвајају средства у циљу подршке пронаталитетне политике у Републици Српској. Тако нпр. Град Зворник осим година спроводи одређене мјере популационе политике. 

"Помагања брачним паровима који имају проблем са добајњем потпмства, од помоћи њима, преко обнове породилишта, вртића, подизање његовог капацитета. Практично смо уложили једну озбиљну енергију и озбиљан новац, ево ми смо сад у објекту у који је само у прошлој школској години уложено преко милион КМ у санацију", истакао је градоначелник Зворника Зоран Стевановић.

У Бијељини, Приједору и Требињу, поред издвајања новца, сматрају да је прављење позитивног амбијента, веома важнo у подршци младим брачним паровима. 

"Није само ствар у новцу. Значи у реду, додијелиће се новац адекватно, али ствар је у стварању неког амбијента, гдје ће дијете да ужива и да памти те неке ствари, ако не оно лично, онда да памти кроз фотографије", сматра шеф Одсјека за породичну и дјечју заштиту Града Бијељина Љубица Млађеновић.

"Даљим развојем привреде покушаћемо зауставити бар одређен број младих људи који имају главну замисао да иду у иностранство. А из тога онда очекивати више рођене дјеце у односу на претходни период како је било", нагласио је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

"Донијели смо такође једну одлуку о додјелу подстицајних средстава склапање брака лицима старијим од 38 година. Мјесечна накнада је од 200 до 650 марака", навео је начелник Одјељења за друштвене дјелатности Града Требиња Зоран Милошевић.

Из Фонда здравственог осигурања кажу да је примјетно повећање броја захтјева за вантјелесну оплодњу, а од ове године финансира се и трећи покушај. Укупно је у претходне четири године издвојено око 10 милиона марака за ове намјене, док у потпуности финансира и пронаталитетне тестове попут дабл и трипл теста, као и амниоцинтезу.