latinica  ћирилица
17/10/2018 |  16:40 ⇒ 16:43 | Аутор: СРНА

Абазовић: За девет мјесеци откривено 447 миграната

На подручју које покрива Полицијска управа Зворник током девет мјесеци ове године регистровано је укупно 447 миграната који су илегалним преласком границе ушли на ово подручје, рекао је данас начелник зворничке управе Горан Абазовић.
Горан Абазовић са сарадницима - Фото: СРНА
Горан Абазовић са сарадницимаФото: СРНА

Он је на конференцији за новинаре рекао да је поднесено и седам извјештаја Тужилаштву БиХ против лица која су починила кривична дјела кријумчарења људи, односно илегално превозили мигранате.

Начелник Полицијске управе је рекао да је у октобру забиљежана лагана стагнација откривања миграната у односу на септембар када су затечана 82 мигранта у близини границе или у граничном појасу.

"Полицијска управа Зворник, у складу са Споразумом о међусобној помоћи и сарадњи са Граничном полицијом БиХ, даје одређен број припадника на испомоћ Јединици граничне полиције Зворник, чиме је појачана активност са циљем спречавања уласка илегалних миграната из правца Србије", рекао је Абазовић.

Према његовим ријечима, полиција према откривеним мигрантима поступа у складу са пуним кодексом хуманости, тако да није било никаквих проблема приликом њиховог просљеђивања надлежним службама на даље поступање.

Абазовић је додао да се полиција придржава и свих закључака Координационог тијела Владе Републике Српске за праћење кретања илегалних миграната преко овог подручја.

Начелник Сектора полиције у Полицијској управи Зворник Владан Василић рекао је да је на подручју ове управе током претходних девет мјесеци регистрована 451 саобраћајна незгода, што је више за 34 или осам одсто, у односу на исти период прошле године.

"Од укупно 451 саобраћајне незгоде, 93 су биле са лакше повријеђеним лицима, 34 са тешко повријеђеним, те три саобраћајне несреће у којима су погинула три лица", рекао је Василић и додао да је најчешћи узрок саобраћајних незгода прекорачење дозвољене брзине кретања возила.

Василић је рекао да је у извјештајном периоду контролисано 27.354 возила и возача и евидентирано 14.783 прекршаја, због чега је издато 14.205 прекршајних налога.

Према његовим ријечима, из саобраћаја је искључено 247 возила и 899 возача, од којих је 712 возило под утицајем алкохола, док је 38 возача искључено из саобраћаја због вожње под утицајем наркотичких средстава.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић рекао је да је од јануара до септембра на подручју Полицијске управе евидентирано 556 кривичних дјела, што је мање за 15,6 одсто у односу на лани.

"Због извршења ових кривичних дјела надлежним тужилаштвима поднесено је 490 извјештаја против 504 лица, међу којима је било 15 малољетних", рекао је Савић.

Он је истакао да су међу евидентираним кривичним дјелима најбројнија она из области општег криминалитета или 481, што је за 14 одсто мање у односу на исти период прошле године.

Савић је рекао да је у протеклих девет мјесеци у области привредног криминалитета евидентирано 38 кривичних дјела, те да су надлежном тужилаштву поднесена 24 извјештаја против 36 лица.

"Овим кривичним дјелима причињена је материјална штета у износу од 195.351 КМ, колико износи и висина прибављене противправне имовинске користи", рекао је Савић.

Он је навео да је у извјештајном периоду евидентирано десет самоубистава.

У протеклих девет мјесеци регистрована су два случаја крађе аутомобила, што је за 75 одсто мање у односу на исти период прошле године", рекао је Савић и додао да су крађе извршили непознати починиоци, али да су у међувремену ова кривична дјела расвијетљена