latinica  ћирилица
17/10/2018 |  19:04 | Аутор: СРНА

Мерон: Сачекати одлуку Апелационог вијећа у вези са Караџићевим захтјевом

Предсједник Механизма за међународне кривичне судове у Хагу Теодор Мерон затражио је од судије Жан-Клода Антонетија да сачека одлуку Апелационог вијећа у вези са захтјевом некадашњег предсједника Републике Српске Радована Караџића о дисквалификацији судија из процеса повезаног са његовом жалбом.
Радован Караџић - Фото: РТРС
Радован КараџићФото: РТРС


Он је у саопштењу написао да је у интересу правде и правосудне извјесности да се Апелационом вијећу омогући да ријеши питање надлежности, прије него што судија Жан-Клод Антонети донесе одлуку о захтјеву.

Мерон је затражио да се захтјев прослиједи судијама Џозефу Чионду Масанчеу, Лију Мутоги, Бартону Холу, Сеон Ки Парку и Бену Емерсону.

Караџић је у другом захтјеву затражио дисквалификацију судија Теодора Мерона и Вилијама Секулеа из процеса повезаног са његовом жалбом.

У захтјеву се наводи да ове судије не могу учествовати у разматрању Караџићеве жалбе јер су раније учествовале у доношењу пресуда које су повезане са Караџићевом жалбом и да зато не могу бити непристрасне.

Караџић наводи да не захтијева покретање жалбеног поступка испочетка, него да нове судије размотре жалбу и одговоре, као и да им се да могућност да затраже преиспитивање било каквих одлука.