latinica  ћирилица
18/10/2018 |  12:23 ⇒ 21:37 | Аутор: РТРС

Усвојена Информација о заснивању новог производног циклуса

Влада Републике Српске усвојила је данас Информацију о заснивању новог производног циклуса у 2018. години.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Из Бироа Владе за односе с јавношћу саопштено је да Влада у цијелости подржава мјере и активности које предузима Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, а које су усмјерене на обезбјеђење услова за заснивање новог производног циклуса у 2018. години.

Према процјенама стручних служби Министарства и Пољопривредног института Републике Српске, у јесењој сјетви 2018. године биће засијано укупно 65.616 хектара под ратарским културама, од чега ће око 40.100 хектара бити засијано под пшеницом као доминатном ратарском културом у јесењој сјетви. Под уљаном репицом биће засијано 1.735 хектара.

На основу процјене стања и услова за реализацију плана јесење сјетве за 2018. годину, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је утврдило сљедеће мјере подршке за заснивање новог производног циклуса: наставак редовних исплата подстицаја за 2018 годину, обезбјеђивање регресираног дизел гориво за потребе извођења јесењих и прољетних радова у пољопривреди, у висини 0,60 КМ/литру, те подржавање искључиво производње меркантилне пшенице намијењене за људску исхрану.

Министарство је у утврдило и мјере: планирање подстицаја за производњу меркантилне пшенице рода 2019. године по јединици површине у износу од 200 КМ по хектару, обезбјеђивање повољних обртних средстава у виду намјенских зајмова Инвестиционо-развојне банке Републике Српске за заснивање новог производног циклуса, односно успостављање партнерског односа између домаће примарне производње, прераде и промета у циљу уговарања производње, преузимања, откупа и пласмана пољопривредних производа, те осигурање сталног инспекцијског надзора путем републичке и локалних инспекција у реализацији јесењих радова и радова на заснивању новог производног циклуса 2018/2019 године.

Осим ових мјера подршке, произвођачима су на располагању стручне и савјетодавне услуге које обезбјеђује Министарство посредством стручних служби, распоређених у седам подручних јединица.

Влада Републике Српске прихватила је на данашњој сједници Годишњи извјештај за област малих и средњих предузећа у Републици Српској за 2017. годину.

Према подацима Пореске управе Републике Српске и АПИФ-а за 2017. годину, у Републици Српској је пословало 40.322 привредних субјеката од чега 17.559 МСП-правних лица, 84 велика предузећа и 22.679 предузетника (од чега три велика предузетника).

Влада Српске прихватила је Информацију о статусу дијела непокретности на простору ранијег акционарског друштва Дрвна индустрија Јадар из Зворника. Влада је дала сагласност да се изврши продаја дијела непокретности и задужила Министарство индустрије, енергетике и рударства да ангажује сталног судског вјештака грађевинске струке у циљу утврђивања тржишне вриједности непокретности, припреми приједлоге потребних аката за продају, а затим изврши њихово достављање Влади на разматрање и одлучивање.

Влада је донијела Одлуку о давању сагласности на план утрошка средстава, којом се даје сагласност Министарству саобраћаја и веза Републике Српске на план утрошка средстава за период 1.10. до 31.10. ове године у износу од 2.307.302  КМ.

Средства су распоређена за субвенције предузећу Жељезнице Републике Српске у износу од 2.083.333 КМ, Аеродромима Републике Српске АД Бањалука у износу од 185.018 КМ и Жељезничкој корпорацији БХЖЈК у износу од 38.951 КМ.

Наведена предузећа дужна су да средства користе у складу са одредбама уговора које су закључили са Министарством саобраћаја и веза Републике Српске, односно Споразумом о успостављању заједничке жељезничке јавне корпорације.

Влада Српске донијела је Одлуку о исплати финансијских средстава јединицама локалне самоуправе за спровођење Општих избора 2018. године у укупном износу од 50.000 КМ. Средства се распоређују општинама Чајниче, Вукосавље, Источни Дрвар, Ново Горажде, Источни Мостар и Оштра Лука.

Влада је донијела Рјешење о давању сагласности Министарству за избјеглице и расељена лица за утрошак новчаних средстава, у укупном износу од 284.900 КМ.

На данашњој сједници Влада је донијела Одлуку о преносу права својине над основним средствима. Ријеч је о три санитетска возила које је Влада Србије донирала Влади Републике Српске. Додјела донације крајњим корисницима извршена је уз поштовање жеље даваоца донације, те је предвиђено да се санитетска возила додијеле домовима здравља у Трнову, Српцу и и Дрвару, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.