latinica  ћирилица
18/10/2018 |  12:50 ⇒ 13:11 | Аутор: РТРС

Љубија: Нијаз Зубановић у хуманој мисији

Породица Зубановић из Љубије код Приједора данас је спокојна, јер је борба за живот Нијаза Зубановића успјешно завршена прије три године. Све се десило као у филму, када му је супруга Сафета пожртвовано донирала бубрег и тако му спасила живот. Наша колегиница Гордана Вила о овој причи направила је репортажу "Спас", која је награђана на Интернационалном фестивалу репортаже и медија у Београду.

Сафетин и Нијазов син, Ади, имао је тек десет година када је његова породица пролазила кроз тежак период и када је његова мајка, сазнавши да је одговарајући донор, без размишљања донирала бубрег његовом оцу.

- То је једноставно доказ љубави. Када се отац разболио ја сам био пети разред и нисам тада јасно схватао озбиљност ситуације. Међутим, касније је било тешко гледати све то, све до првог разреда средње школе када је све добро завршено - прича Ади.

Сафета каже да су тешка времена далеко иза ње и њене породице.

 - Три године послије свега могу да кажем да смо, уз вашу помоћ и помоћ свих добрих људи, ми данас ту гдје јесмо- здрави, добри и срећни - каже она.

Зубановићи су неизмјерно захвални свима који су помогли да Нијазова борба за живот буде успјешна. Посебно истичу улогу медија у хуманитарним акцијама.

- Медији су један од кључних фактора у свему томе. Они могу све - истиче Нијаз.

Према ријечима ауторке документарца, наше колегинице Гордане Вила, "Спас" је прича о храбрости, снази и значају породице, а њен основни циљ је да укаже на значај донорске мреже. Након свега што је прошла, и породици Зубановић је стало да се у БиХ успостави функционална донорска мрежа.

- Ја сам радила неколико документарних прича на ту тему и бавила сам се тим проблемом много пута. Сваки пут сам наишла на проблем неусклађености законских прописа са истинским потребама. Надам се да ће се и то ријешити, а улога нас новинара је да помогнемо и укажемо на проблем - наглашава она.

Захваљујући позитивном исходу ове приче, Нијаз Зубановић данас свесрдно помаже другима. Укључио се у рад Отворене мреже БиХ, која помаже грађанима да оду на лијечење у иностранство.

- Чак и прије трансплатације, док сам ишао на дијализу, изразио сам жељу да се укључим у њихов рад и помогнем на одређени начин људима којима је то потребно. То су људи који се налазе у сличној ситуацији у којој сам и ја био и не знају једноставно како и шта радити у другој земљи - каже Нијаз.

Добро дјело и помоћ данас је Нијазов посао, који нема радно вријеме и никада не престаје. Одмах послије разговора за нашу телевизију, Нијаз Зубановић отишао је да одвезе двоје болесних људи у Швајцарску.