latinica  ћирилица
18/10/2018 |  16:04 ⇒ 16:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Лавров: Надам се да ће НАТО бити довољно мудар да спријечи рат

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров нада се да ће НАТО бити довољно мудар да спријечи рат широких размјера, али је у интервјуу за РТ Франс, Пари мач и Фигаро упозорио да је опасност од ненамјерних инцидената порасла у недостатку нормалног дијалога са Русијом.

"Верујем да ће сви бити довољно мудри да то спријече. Међутим, свакако смо веома забринути због потпуног одсуства било каквог професионалног дијалога између руске војске и НАТО-а", истакао је шеф руске дипломатије, преноси Тас.

Лавров је подсјетио да су се чланови Савјета НАТО-а и Русије три пута састали у протекле двије године без икаквих резултата.

Према ријечима руског министра, представници НАТО-а су били спремни само за разговоре о Украјини.

"Покушавам да останем у границама пристојности", нагласио је, додавши да се "чине покушаји да се Савјет НАТО-а и Русије користи као још једно средство да се Руси окриве за све смртне гријехе".

"То је, такође, још један начин да се задовоље хирови наших украјинских сусједа који сањају о бесконачним санкцијама и не желе ништа више него да Русија увијек буде предмет оштрих критика", истакао је шеф руске дипломатије.

Навео је и да су скоро сви облици сарадње Русије и НАТО-а замрзнути, те да само телефонски контакти између начелника Генералштаба руских оружаних снага Валерија Герасимова и команданта савезничких снага НАТО-а у Европи Куртиса Скапаротија нису довољни да се елиминишу растући ризици од ненамјерних инцидената.

Каже и да одбијање НАТО-а да настави дијалог са Москвом вуче коријене из утицаја Вашингтона, који је забранио контакте Пентагона с Русијом у оквиру својих закона о санкцијама.

"Јасно је да нико у НАТО-у не чини ништа без САД... Вјерујем да је апсурдно остати талац хирова америчких посланика", закључио је Лавров.