latinica  ћирилица
18/10/2018 |  18:34 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Требињац Марко Шкеро једини становник Десин-села

Одлазак из града у село, због живота и покретања фармерског посла, није баш свакидашња прича. Још ако је главни јунак 27-годишњи младић, који се на дједовину вратио кад су му биле тек 22. године, онда је то веома занимљива прича. Требињац Марко Шкеро, једини је становник Десин-села. Мини-фарму крава већ има, а машта о мљекари и сирани.

Марко Шкеро, разликује се од својих вршњака према животу који је изабрао. Градску вреву замијенио је миром међу херцеговачким брдима, Биро и чекање посла - покретањем властитог бизниса. На темељима старе штале подигао је нову, савремену, као први услов за озбиљно бављење фармерством и мљекарством.

"Радио сам у граду у фирми за производњу намјештаја, покушао у иностранству, није ишло па сам дошао на идеју да бих могао успјети на селу, почео од продаје дрва, мало за себе, за друге... Сваки почетак је тежак, мучио сам се, радио и борио да направим то што сам замислио, направио шталу и даље", прича Марко.

Имао је подршку породице од првог дана. Нису сумњали да ће Марко, предан раду и заљубљеник у село, успјети. Властитим средствима, са својих десет прстију, уз помоћ породице и пријатеља, учврстио је темеље бизниса.

Прије пет година имао је само двије краве, сада већ петнаестак грла, а план је четрдесет.

Уз подршку локалне управе, и ако надлежни буду имали слуха да се инфраструктурни услови побољшају, каже Марко, било би још оних који би слиједили његов примјер. Овако, једини је становник Десин-села, удаљеног од Требиња десетак километара.

"Воду смо увели прије мјесец дана, малу помоћ смо имали од аграрног фонда, асфалт нам је обећао градоначелник", каже он.

Овај младић се не боји рада, вјерује у успјех и зна да ће ускоро остварити циљ - отворити сирану гдје ће се производити, по традиционалној рецептури, чувени требињски "сирац сира".

Планира да запосли једног чобана, коме ће обезбиједити све услове за боравак и рад. Планова је много, међу њима и оних о женидби и породици. О свему размишља у смирај дана, срећан што ће још једну ноћ провести на огњишту на коме се ватра није гасила посљедњих двјесто година. И зна да је направио прави избор!