latinica  ћирилица
18/10/2018 |  18:55 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Самопроглашено Косово корак ближе војсци

Самопроглашено Косово корак је ближе војсци! Без посланика Српске листе, који су прије гласања напустили салу, у Скупштини су усвојена три нацрта закона - који се тичу трансформације Косовских снага безбједности, у оружане снаге.

101 од 120, односно посланици албанских и странака несрпских мањина јединствено су у првом читању подржали нацрте закона о промјени мандата Косовских снага безбједности, чиме без промјене назива прерастају у војску. Док албански посланици кажу да војска за њих значи комплетирање државе, а данашњи дан називају једним од најважнијих, њихове српске колеге идеји о формирању војске су се успротивили и напустили засједање.

"Цијели народ Косова данас је заслужан што имамо војску. У партнерству са европском заједницом биће комплетирана држава, која ће цијелом региону донијети мир", каже посланик Алијансе за будућност Косова Ахмет Исуфи.

"Српска листа је одлучила да изрази оштар протест поводом усвајања закона који су апсолутно противни свим међународним актима који су на снази прије свега Резолуцији 1244 СБУН, али и Кумановском споразуму, па чак и Уставу који је овдје на снази, а односи се на формирање тзв. Војске Косова. Ми смо одлучили да у вези са тим напустимо данашњу сједницу", рекао је посланик Српске листе у Скупштини Косова Игор Симић.

А приликом напуштања, посланике Српске листе албанске колеге испратиле су увредама, на шта нису реаговали међународни представници који су присуствовали сједници.

Иницијатива о формирању војске подрива будућност дијалога, сматрају политичи лидери Срба. Признају да за оспоравање немају много могућности.

"Ми ћемо свакако на ту тему донијети одлуку. Постоји могућност да се ми обратимо Уставном суду и поставимо питање да ли је ово у складу са уставом или не, али ту не очекујемо много", истиче члан косовске Владе у оставци и потпредсједник Српске листе Далибор Јевтић.

Формирање војске лажне државе Косово на регион може да остави несагледиве посљедице, став је званичног Београда, који захтијева и очекује оштро реаговање међународне заједнице.

"Србија ће штитити своје интересе на цијелој својој територији и штити права свих својих грађана, као и безбједност свих својих грађана без обзира на све покушаје да се дође до дестабилизације", рекао је шеф Канцеларије за КиМ у Влади Србије Марко Ђурић.

Србија се оштро противи и пријему самопроглашеног Косова у Интерпол или Савјет Европе, све до институционалног краја дијалога. Шеф српске дипломатије, Ивица Дачић, истакао је да представници Приштине не разумију реалност која се дешава и најавио да ће до краја године број држава које признају самопроглашено Косово бити мањи од 100.