latinica  ћирилица
19/10/2018 |  08:46 | Аутор: Б92

Откривене три нове дроге у Србији

Систем за рано упозоравање о новим психоактивним супстанцама у Министарству здравља у сарадњи са МУП-ом и БИА-ом открио три нове дрге у Србији, сазнаје РТС.

Србију је Европски мониторинг центар обавијестио о присуству различитих група нових супстанци на тржишту Уније, а у току је процедура стављања и 19 забрањених супстанци на контролну листу.

У Србији је недавно полиција први пут заплијенила тзв. Божју дрогу, а прије два дана ухапшена је и једна 19-годишња дјевојка због посједовања три литре те психоактивне супстанце.

Како је тада саопштено, ради се о психоактивној контролисаној супстанци ДМТ (диметилтриптамин), која се, како су писали медији, најчешће уноси удисањем испарења или орално. Изазива различите ефекте од кратких психоделичних стања до веома јаких халуцинација. Корисници те дроге могу да у потпуности изгубе везе са реалношћу, што може бити изузетно опасно. Уживаоци тврде и да имају разна спиритуална искуства због чега је и називају Божја дрога.

ДМТ је такође примарна психоактивна материја у напитку Амазонских индијанаца који се користи за пророчке и медицинске сврхе.