latinica  ћирилица
19/10/2018 |  10:12 ⇒ 10:12 | Аутор: СРНА

Марчета: Истаћи заставу Српске у згради Предсједништва БиХ

Делегат из реда српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ Миле Марчета изјавио је да Срби у Федерацији подржавају захтјев новоизабраног српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да у згради Предсједништва буде постављена застава Републике Српске.
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba) -
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba)

Марчета је у изјави Срни оцијенио да се на тај начин штити један ентитет и да такав захтјев не би требало никоме да смета.

Подсјећајући да одлука Уставног суда БиХ о грбу и химни ФБиХ није спроведена већ 12 година, Марчета је оцијенио да је то јасна порука да се не желе уважити два ентитета и три конститутивна народа, како је предвиђено Дејтонским, али и Вашингтонским споразумом.

"Одлука овог суда се у ФБиХ свјесно опструише, с циљем стварања унитарне БиХ. Због тога се људи из Федерације увијек сликају крај заставе БиХ", рекао је Марчета и истакао да би та јединствена БиХ била усмјерена против Срба.

Марчета је напоменуо да у БиХ не постоји инструмент којим би се било ко могао натјерати да примијени одлуку Уставног суда БиХ, нити да одговара због њеног неспровођења.

"Који инструмент употребити ако га нема, као ни добровољности?", упитао је Марчета.