latinica  ћирилица
19/10/2018 |  10:45 ⇒ 12:30 | Аутор: СРНА

Калабић: Америка жели да креира политичке односе у БиХ

Замјеник предсједника Одбора Народне скупштине Републике Српске за безбједност Драго Калабић тврди да, упркос покушајима дипломатске углађености, САД у својим рукама имају инструменте посредством којих желе да креирају политичке, а након тога националне и историјске односе.
Драго Калабић - Фото: РТРС
Драго КалабићФото: РТРС

Коментаришући писање Вечерњих новости да службеници Амбасаде САД у Сарајеву врше притисак на Тужилаштво БиХ да против новоизабраног српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика подигне оптужницу да би га спријечили да преузме ову функцију, Калабић је рекао Срни да САД сматрају БиХ и Балкан својим простором у којем не важе закони, право и правда.

"Ако се погледа начин на који је амбасадор САД у Србији Кајл Скот увриједио ову земљу и послао поруку да САД сматрају Балкан својом прћијом, гдје не вриједе међународно право и правда, али ни међународни односи, онда је све јасно и што се тиче БиХ", каже Калабић.

Он је истакао да нико не би требало да потцјењује моћ САД, али да је чињеница да не раде у складу са правом и правдом.

"Жалосно је што они овако раде у срцу Европе, која ћути. Ипак смо ми демократско друштво, са свим манама и недостацима, али сам против оваквог начина рада. Ништа ме од њих не чуди, јер оно што није посигнуто у рату, жели се другачијим механизмима остварити у миру", рекао је Калабић.