latinica  ћирилица
19/10/2018 |  15:19 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Требиње: У изради пројекат реконструкције канала око зидина Старог Града

Поред поплочавања улица, Град Требиње планира да, реконструкцијом и уређењем канала око зидина, ускоро врати некадашњи амбијентални изглед Старом Граду. Ријеч је о центру Требиња, дијелу који је проглашен за споменик културе.

Пројекат враћања воденог фортификацијског канала, или хендека, око зидина Старог Града, у фази је израде пројектног задатка. Приоритет ће бити историјски подаци о начину изградње старог канала, који је затрпан у вријеме аустро-угарске власти, и археолошка истраживања.

"У овом тренутку тешко је рећи који ће бити обим радова и инвестициона вриједност, али након израде пројектне документације, биће расписана јавна набавка" истиче Марко Рикало, начелник одјељења за просторно уређење.

Влада Србије је за овај пројекат обезбиједила четири милиона марака који се налазе на рачуну за посебне намјене Владе Српске. Град Требиње у буџетима од 2017. до 2020. сукцесивно ће издвајати новац за поплочавање улица Старог Града.

Средства Владе Србије биће утрошена за израду хендека, два моста који ће повезати постојећи дио града на капијама,  посебан пројекат биће уређење саобраћајних токова у околини Старог Града.

Враћањем фортификацијског канала, дио постојећих улица и паркинга око зидина, били би уклоњени.

С обзиром на то да је ријеч о старом дијелу и симболу Требиња, који потиче из раног средњег вијека, Град би добио додатни туристички изглед. Стари канал, чији су остаци видљиви, био би повезан на ток ријеке Требишњице. Реализација пројекта захтијевала би измјену режима саобраћаја и инфраструктуре.

Циљ је, потврдио је Рикало, да се добије квалитетан пројекат, урађен по свим прописима и у задатим роковима, да не би утицали на туристичку сезону.