latinica  ћирилица
19/10/2018 |  16:00 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Петнаест година од смрти Алије Изетбеговића! Шта су о њему говорили странци, а шта Бошњаци?

У Сарајеву је обиљежена 15 годишњица смрти Алије Изетбеговића.

Очекивано слављен је као борац за БиХ, за све њене народе и грађане.

Ни ријечи да је директни кривац за почетак рата у БиХ јер повукао потпис са Кутиљеровог плана или да је по свједочењу Хакије Мехољића био спреман да жртвује сопствени народ у Сребреници зарад војне интервенције против Срба. Изетбеговић је био и под истрагом Хашког тужилаштва због ратног злочина која је обустављена након што је умро.

Још у мају 1990. године Алија Изетбеговић са истомишљеницима оснива СДА и припрема терен за сецесију од Југославије. Игнорише вољу српског народа и заједно са Хрватима на референдуму "таба" пут ка БиХ, држави муслиманског народа како је то у књизи "Истините приче" написао један о водећих људи СДС-а из тог времена Рајко Дукић, преносећи Алијине ријечи са бројних састанака националних првата, пред сам почетак рата.

- А да Босна треба да буде држава муслиманског народа, то ће се једног дана десити. Можда нећу дочекати али вјероватно мој син Бакир хоће јер када у БиХ буде 51, 61 или 71 одсто Муслимана, мораће се поштовати воља већине, БиХ ће бити грађанска држава - цитат из књиге Рајка Дукића.

Изетбеговић је по сваку цијену желио "грађанску" државу с муслиманском већином и уређењем преписаним из "Исламске декларације".

- Нема мира ни коегзистенције између исламске вјере и неисламских друштава и политичких институција - цитат из Исламске декларације.

Призивао је рат, за Босну спреман је и мир жртвовати, у марту 1992. године Изетбеговић је одбио Кутиљеров план етничке кантонизације БиХ који су прихватили Срби Хрвати.

- То је била посљедња шанса да се покуша са очувањем мира у Босни прије него што избије свеопшти рат - рекао је тада лорд Питер Карингтон, учесник мировних преговора у БиХ.

На наговор тадашњег америчког амбасадора Ворена Цимермана, повукао је потпис са Кутиљеровог плана који је практично идентичан мапи БиХ након Дејтона. Португалски дипломата јавно је оптужио Изетбеговића да је саботирао мировни план и тако БиХ увео у рат. Искључио је одговорност Срба ,

- Ако погледате карте из Дејтонског споразума, схватићете из мог писма "Економисту" да се након три године, пуних трагедија није се отишло много даље што смо ми предвиђали - говорио је Кутељер.

О контраврезној политици Алије Изетбеговића током рата чуло се у Хагу од његовог тјелохранитеља. Шокирао је јавност свједочењем да су Изетбеговић и реиса Мустафу Церића договорали напад на Маркале за који су оптужени Срби.

Још шокантинија била је изјава ратног шефа полиције у Сребреници Хакије Мехољића да је Алија Изетбеговић био лош човјек који је био спреман жртвавати свој народ због међународне,војне интервенције против Срба.