latinica  ћирилица
19/10/2018 |  16:26 ⇒ 21:28 | Аутор: РТРС

Приштина почела формирање војске, Београд очекује одговор од НАТО! Из САД већ стигао!

Замјеник помоћника државног секретара САД Метју Палмер нада се да ће власт у БиХ бити формирана веома брзо и да ће се фокусирати на економске и политичке реформе. Он је оцијенио да је БиХ за САД озбиљна брига. Палмер, који је борави у Београду, разговарао је са предсједником Србије Александром Вучићем. Глава тема била је одлука Приштине да крене у формирање Војске самопроглашеног Косова.

Прва степеница је пређена и формирање Војске може да успори Српска листа захтјевом за оцјену уставности, који се разматра у року од 45 дана, али мало је вјероватно да ће Уставни суд Косова поништити закон.

Србија на својој страни има резолуцију 1244 која забрањује формирање Војске, а Косово, како је видљиво, има подршку САД.

"Већ дуго је став САД да подржавају формирање војске Косова и ми задржавамо тај став. То је транзиција којој ће требати доста времена и због тога морамо пажљиво да радимо са нашим партнерима у Приштини", изјавио је Палмер.

На потезу је НАТО савез, са којим је Београд направио договор да безбједносне снаге са дугим цијевима, на сјевер Косова могу доћи само уз сагласност НАТО-а и Српске заједнице. И то је био услов Србије да сједне за сто у Бриселу.

Министар одбране Србије Александар Вулин каже да је сада је вријеме да се види да ли је међународна заједница у стању да спроведе сопствени мандат и одлуке.

"Сада је прилика да се види колика је важност и тежина ријечи НАТО пакта", додаје Вулин.

Уколико се покаже да међународна заједница не држи до ријечи, још увијек је познато које кораке ће предузети Београд.
Предсједник Александар Вучић каже да би Србија тада била у великом проблему и сатјерана у ћошак из којег не би имали излаза.

Према нацртима закона, Косовске снаге дјелују на цијелој територији Косова, а састоје се од највише 5.000 активних припадника. До прије пар мјесеци, око 100 Срба било је у снагама безбједности. Међутим, Срби су масовно напустили ову формацију.