latinica  ћирилица
19/10/2018 |  17:55 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

У понедјељак сједница Владе Српске о реконструкцији кабинета

У Влади Републике Српске слиједи реконструкција! Како РТРС незванично сазнаје, премијерка Жељка Цвијановић у понедјељак ће обавијестити министре о својим плановима. Јуче је од предсједника Републике и предсједника Народне скупштине затражила мишљење о смјени министра просвјете и културе Дане Малешевића.

Иако на крају мандата, карте у Влади Републике Српске могле би бити промијешане. Сагласност за смјену министра просвјете и културе, премијерка је узатражила од предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Народне скупштине Недељка Чубриловића.

Чубриловић је доставио  негативно мишљење предсједници Цвијановић на разрјешење његовог страначког колеге.

Више од овога, Недељко Чубриловић није хтио рећи ни у кратком телефонском разговору. Предсједник Владе је према Закону о Влади у обавези да прибави мишљења предсједника Републике и предсједника Скупштине прије евентуалних кадровских промјена. Малешевић, који је кадар ДНС-а, није имао коментар.

 До сада је без фотеље остало троје функционера ове странке, док се против једног води истражни поступак. Након јучерашње сједнице Предсједништва странке, Марко Павић је увјеравао медије да је са Додиком постигао договор да се смјене зауставе. Предсједник СНСД-а му је убрзо одговорио да ће са смјенама наставити.

"Ако неко од коалиционих партнера има податке за неког човјека из ДНС-а који се налази на одређеној функцији да не заслужује ту позицију и да треба да се смијени, онда ћемо ми те податке провјеравати, али ми не сматрамо да су елементи ко је за кога гласао елементи за смјену”, истакао је Павић.

Предсједник Милорад Додик каже да СНСД има право да то трежи јер у коалиционом капацитету учествују са 65 одсто.

"СНСД неће стајати иза оних који су својим лошим радом и залагањем, слабим радним резултатима или пак деструктивним предизборним активностима допринијели да наш изборни резултат буде лошији од очекиваног, без обзира да ли је ријеч о нашем или кадру ДНС-а", дадао је Додик.

ДНС је друга странка по снази у владајућој коалицији, која, према ријечима страначких лидера, није у кризи. Уз ову, потенцијало нови изазов у коалиционим односима могао би услиједити по званичном објављивању изборних резултата, када на дневни ред дође питање мандатара.