latinica  ћирилица
20/10/2018 |  18:48 ⇒ 20:34 | Аутор: Агенције

Бихаћ- Грађани траже хитно рјешавање мигрантске проблематике

У Бихаћу се одржава мирно окупљање грађана, на којем се тражи рјешење ситуације с бројним мигрантима у овом граду.

Грађани који траже хитно рјешавање мигрантске кризе, измјештање илегалних миграната из овог града и спречавање прилива нових илегалних миграната у Унско-сански кантон.

Организатори су напоменули да ово нису протести против миграната, него апел грађана за хитно рјешавање тренутно неприхватљиве ситуације, јавља федерална штампа.

На почетку скупа је истакнуто да је недопустиво да више хиљада миграната у граду на Уни није адекватно смјештено и збринуто, те да то у посљедње вријеме утиче и на безбједност грађана.

Један од организатора протеста Сеј Рамић изјавио је јуче да је ситуација са мигрантима у Бихаћу веома озбиљна, чак готово алармантна, те да је Унско-сански кантон, а посебно град Бихаћ постао одређена врста гета за мигранте, којих дневно долази око 200.

- У августу их је дошло 1.866, а у септембру 2.765. У октобру су доласци још интензивнији јер је укључен талго-воз који понајвише служи за превоз миграната од Сарајева до Бихаћа, а Центротранс је увео аутобусе на спрат - нагласио је Рамић.

Он је додао да мигранти имају обавезну руту кретања Сарајево-Трново-Делијаш, али да готово сви долазе у Бихаћ.

Према његовим ријечима, у протеклом периоду у Бихаћу је забиљежено много проблема, као што су провале и крађе у приватним објектима, кућама и школама.

Породице миграната са дјецом, њих око 400, тренутно су смјештене у хотелу Седра, који је попуњен до посљедњег мјеста.

Из Министарства безбједности БиХ нема нових информација када је ријеч о мигрантској кризи, осим тврдњи да ће радити на оспособљавању бившег Ђачког дома и простора бивше фабрике Бира, која је предвиђена за смјештај миграната, наводе  федерални медији.