latinica  ћирилица
21/10/2018 |  09:18 ⇒ 09:30 | Аутор: sputniknews.com

Москва: САД сања о униполарном свијету

САД су се одавно кретале ка иступању из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета са Русијом, а њихов главни мотив је сан о униполарном свијету, изјавио је за Спутњик извор у МИП Русије.
Ракете - илустрација - Фото: Getty Images
Ракете - илустрацијаФото: Getty Images

Коментаришући најаву америчког предсједника Доналда Трампа да ће САД иступити из тог споразума, извор из Министарства спољних послова Русије указао је на чињеницу да је Москва неколико пута јавно демаскирала америчку политику раскидања Споразума. Према његовим ријечима, Вашингтон је већ годинама ишао ка том кораку, намјерно и корак по корак уништавајући споразумну основу.

- Та одлука се такође уклапа у политику САД о повлачењу из оних међународних правних споразума који им намећу једнаке обавезе са партнерима и чине концепт сопствене "изузетности" слабим - рекао је саговорник.

- Главни мотив је сан о униполарном свијету. Да ли ће се он остварити? Не - нагласио је он.

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је да ће се САД повући из Споразума са Русијом о елиминацији ракета средњег и малог домета /ИНФ/.

Споразумом ИНФ о којем су преговарали тадашњи амерички предсједник Роналд Реган и совјетски лидер Михаил Горбачов, а ратификовао га Сенат 1988. године, укинути су пројектили кратког и средњег домета са нуклеарним и другим бојевим главама.

- Русија, на жалост, није поштовала споразум, па ћемо га поништити и ми ћемо се повући - рекао је Трамп на предизборном митингу у савезној држави Невада.

Вашингтон сматра да Москва ради на развоју система за лансирање ракета што није у складу споразума ИНФ. Нови систем омогућио би Москви да покрене нуклеарни напад на Европу.

Русија је негирала да крши споразум ИНФ.

Трамп је најавио да ће САД почети са развојем наоружања уколико Русија и Кина не обуставе рад на развоју овог оружја.

Кина није дио споразума и уложила је много средстава у развој пројектила.

Савјетник Бијеле куће за националну безбједност Џон Болтон наредне седмице требало би да посјети Русију.