latinica  ћирилица
21/10/2018 |  09:27 ⇒ 19:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Бећковић отвара Сајам књига

Пјесник и академик Матија Бећковић отвориће данас 63. Међународни београдски сајам књига, а у име земље почасног госта Марока присутне ће поздравити историчар и писац Абдулах Бусуф.
Сајам књига Београд -
Сајам књига Београд

Први посјетиоци стиглу су јутрос на 6еоградски сајам књига. Организатори очекују највећу потражњу класика и нових хит издања. Сајам ће званично бити отворен од 18 сати.

- Очекујемо највећу потражњу класика Иве Андрића, Дучића... али и нових хит издања. Књиге о фантастици и мистерији - рекла је портпаролка Сајма књига Маја Радоњић.

Пјесник и академик Матија Бећковић отвориће Међународни београдски сајам књига, а у име земље почасног госта Марока присутне ће поздравити историчар и писац Абдулах Бусуф.

До 28. октобра, под слоганом "Радост читања", на површини од 30.000 квадратних метара представиће се око 1.000 издавача из Србије и иностранства, од тога 500 директних.

Отварању ће присуствовати министри културе Србије, Марока и Русије, Владан Вукосављевић, Мохамед Ел Араж и Владимир Медински који ће представити и своју књигу "Рат - митови ШСР-а 1939-1945".

У име земље почасног госта, током Сајма представиће се писац Тахар Бен Желун, списатељица и преводилац Сана Чаири и пјесникиња Сафае Сижилмаси Идриси, док ће Фарид Ганам одржати 22. октобра концерт у Дому омладине Београд.

Међу бројним гостима из иностранства биће и Сантјаго Ронкаљоло (Перу), Валтер Уго Маи (Португал), Роберт Симонишек (Словенија), Никола Маловић (Црна Гора), Питер В. Брет (САД), Јелена Сагалович (Русија), Мирјана Витман (Њемачка).

Припремљено је више од 500 програма који ће се одвијати у салама и на штандовима издавача.

У програму "Пишем, дакле постојим" биће потретисани еминентни српски писци у разговору са критичарима који прате њихово стваралаштво - Љубица Арсић и Васа Павковић, Горан Петровић и Јана Алексић, Владан Матијевић и Тамара Крстић, Милосав Тешић и Александар Јовановић, Злата Коцић и Јасмина Ахметагић, Милена Марковић и Мухарем Баздуљ.

Програм "Мислити о књизи" отвориће низ питања: какав је статус теоријске литературе, гдје води популаризација историје, да ли је потребан алтернативни књижевни канон, колико је политика била повезана са књижевношћу у Југославији, има ли табу тема у српској књижевности...

"Време памћења" обухватиће трибине о речницима у српској култури, о утицају класика на савремено стваралаштво, научницима који су нас задужили, односу књижевности и политике, рату као вјечној књижевној теми, а све поводом значајних јубилеја у српској књижевности и култури.

Ту су још и програми "Књига ће спасити свејт", "Књига у јавности", "Слушање/гледање књига", а програм посвећен књижевности за дјецу под називом "Бајка о Кратковечној" одвијаће се у сали "Десанка Максимовић" уз учешће писаца ЛЉбивоја Ршумовића, Владимира Андрића, Владиславе Војновић, Јасминке Петровић, Уроша Петровића, Дејана Алексића, Угљеше Шајтинца, Бранка Стевановића.

Биће приређено више изложби, организовани Фестивал стваралаштва младих и Фестивал литературе Медитерана.

Школски дан је 25. октобра, породични дани 22. и 23. октобра.

Биће додијељене награде за издавача године, издавачки подухват године, дјечију књигу, за најбољег издавача из дијаспоре на српском језику, специјална признања за допринос у области науке, за младог дизајнера и за издавача, књигу или стрип, награда "Богдан Кршић" за најљепшу књигу, награда за најљепшу дјечју књигу, те награде новинара који извјештавају са Сајма.

Истовремено ће од 24. до 28. октобра бити организовани Сајам образовања и наставних средстава и Сајам информисања, комуникација и маркетинга.