latinica  ћирилица
29/06/2016 |  18:34 ⇒ 18:39 | Аутор: РТС

Навијачи Ирске, толико сјајни да добијају орден! (ВИДЕО)

Дошли су у Француску и апсолутно одушевили све који су их видјели или чули. Ово првенство биће упамћено по њима исто колико и по побједнику, издањима Исланда, Италије, голу Шаћирија... Навијачи Републике Ирске чак ће добити и званичну награду за своје невјероватне перформансе.
Сјеверна Ирска - Украјина - Фото: Getty Images
Сјеверна Ирска - УкрајинаФото: Getty Images

Градоначелница Париза Ан Идалго објавила је да ће навијачи Републике Ирске добити Орден града Париза због свог „изузетног понашања".

 Навијачи Ирске добијају похвале са разних (или свих) страна због подршке коју пружају свом тиму, али и позитивне атмосфере коју креирају у француским градовима.

Видео-снимци њихових подухвата (успављивање бебе у метроу, пјевање серенаде дјевојци на улици, поправљање кола...) су хит на интернету, а посебно импонују у свјетлу свега онога што су радили хулигани на овом шампионату.

Идалго је објавила да ће орден припасти навијачима Ирске због „примјера спортских вриједности" који дају и „позитивног и радосног" понашања током боравка у Француској.

Она је твитовала да је веома срећна што може да им уручи ово признање. Идалго је писала предсједнику Ирске Мајклу Д. Хигинсу како би га званично обавијестила о својој одлуци. Детаљи у вези са церемонијом, током које ће орден бити уручен амбасадору Републике Ирске или навијачкој делегацији, биће накнадно објављени.

Орден града Париза додељује се од 1911. године за „изузетна дјела". Многа позната имена из свијета политике и култура су га примила. Међу добитницима је и Златан Ибрахимовић, који је Париз задужио својим играчама током четири сезоне у Пари Сен Жермену.

Хиљаде и хиљаде навијача Републике Ирске било је у Паризу за прву утакмицу на турниру против Шведске, али се њихово учешће на турниру окончало у недјељу у Лиону, када су изгубили од домаћина са 2:1 у осмини финала.