latinica  ћирилица
01/07/2016 |  09:14 ⇒ 09:15 | Аутор: Мондо

ЕУРО 2016: Вечерас друго четвртфинале Велс-Белгија

Вечерас је на распореду други четвртфинални меч Европског првенства у Француској. Од 21 час у Лилу састају се репрезентације Велса и Белгије.
Еуро 2016 (фото: theworldgame.sbs.com.au) -
Еуро 2016 (фото: theworldgame.sbs.com.au)

Репрезентативци Велса биће дочекани као хероји, без обзира на исход данашњег четвртфинала Европског првенства против Белгије, која ће бити фаворит.

Гарет Бејл и саиграчи заиграће у Лилу најважнију утакмицу репрезентације своје земље од 1958. године, а противник ће им бити тим који их у квалификацијама није побједио. У првој утакмици, на стадиону "Краљ Бодуен" у Бриселу, резултат је био 0:0. У другом мечу, у Кардифу, Велс је побједио 1:0, голом Гарета Бејла.

Најбољи играч Велшана вјерује у исти исход и у Француској, док истиче да не жели да прича само о досад урађеном, што ће заувијек остати упамћено. Мисли усмјерава искључиво ка ономе што предстоји...

"Дефинитивно ће нам користи та искуства против Белгије. Дају нам додатна знања о њима. Знамо како да играмо против њих, као што знамо и како они играју. Свјесни смо да ће то бити другачија утакмица од оних у квалификацијама, јер је сада притисак значајно већи. Покушаћемо да их зауставимо, али са идејом и да их нападнемо", поручио је Бејл у најави утакмице.

Звијезда Реала признаје да је, упркос позитивном скору свог тима, Белгија заиста врхунски тим. Управо такав постају и Велшани, бар на овом турниру, на којем су остали посљедњи представници Британије.

Премашивши очекивања, екипа Криса Колмена прошла је кроз групну фазу као првопласирана, испред Енглеске, Словачке и Русије, а потом је у осмини финала побједила Сјеверну Ирску 1:0 и наставила да пише историју.

Највећи досадашњи успјех велшког фудбала догодио се на Свјетском првенству 1958, када је селекција те земље стигла до четвртфинала. Стога, сигурно је да ће Бејл, Ремзи и саиграчи без обзира на исход меча у Лилу код куће бити дочекани аплаузима.

Међутим, све што је до сада урађено није довољно Бејлу.

"Знамо да смо урадили добре ствари, да је земља поносна на нас и да ће тако бити чак и да испаднемо. Ипак, сви желимо да наставимо, да јашемо на овом таласу. Хоћемо да одемо најдаље што можемо и да покушамо да освојимо овај турнир", подвукао је он.

Досадашњих 25 дана у Француској, Колменови изабраници дуго ће памтити. "Уживамо као на одмору", каже Бејл.

Да ли ће им сљедећи меч додатно поправити добро расположење? Питаће се и Белгијанци!

И да Велшани нису одиграли углавном блиједо против Ираца, Белгији би била пришивена титула великог фаворита. Велшани су се пласирали у четвртфинале упутивши у осмини финала само један шут у оквир гола, а у сљедећем колу мораће да одиграју вишеструко боље да би уопште дошли у ситуацију да побједе.

Наспрам себе, острвљани ће имати екипу чији се "бум" на великим турнирима чекао деценијама и која у Француској има одличну прилику да потврди квалитет своје најбоље генерације у новијој историји.

Белгијанци су у претходна четири меча упутили чак 84 ударца ка голу противника! Нападе им предводе Ромелу Лукаку и једно од откровења Европског првенства - Миши Батшуаји, који је ове недјеље званично постао фудбалер Челсија.

На другој страни терена, дефинитивно је да селектор Марк Вилмотс због парних жутих картона неће моћи да рачуна на дефанзивца Томаса Фермалена. Његово мјесто могли би да заузму Денајер или Симан.

Иако се доводио у питање и наступ Едена Азара, он ће сигурно играти и у четвртфиналу. Са њим у екипи, Белгијанци су у осмини финала елиминисали Мађарску, а групну фазу су завршили на другом мјесту табеле Групе Е, иза Италије, а испред Републике Ирске и Шведске.

"Осјетио је проблем у бутном мишићу на полувремену утакмице против Мађарске, па сам га замијенио у наставку. Опоравља се довољно брзо да будемо 100 одсто сигурни да ће бити потпуно спреман и у четвртак, дан прије утакмице", поручио је Вилмотс и отклонио стријепњу навијачима.

Највећи успјех Белгије на европским првенствима био је пласман у финале 1980. године. Велшани никад нису дошли даље него на овом турниру.

Потенцијалне стартне поставе:

ВЕЛС: Хенеси - Честер, Вилијамс, Дејвис - Гунтер - Ледли, Ален, Тејлор - Рамзи - Воукс, Бејл

БЕЛГИЈА: Куртоа - Менијер, Алдервирлд, Денајер, Фертонген - Наинголан, Витсел - Мертенс, Де Брујне, Азар - Лукаку.