latinica  ћирилица
28/09/2016 |  15:28 ⇒ 15:32 | Аутор: РТРС

"Ноћ истраживача" 30. септембра у пет градова

У Сарајеву, Бањалуци, Бијељини, Мостару и Горажду у петак, 30. септембра, биће одржана манифестација "Европска ноћ истраживача" под слоганом "Започни ланчану реакцију".
Ноћ истраживача - Фото: РТРС
Ноћ истраживачаФото: РТРС

Шеф Секције операција за социјални развој, цивилно друштво и прекограничну сарадњу Делегације ЕУ Масимо Мина рекао је да му је задовољство да традиционално најави овај догађај "који представља јединствену прилику за све да се приближе науци кроз забаву".

"Европска ноћ истраживача финансира се из `Хоризонта 2020`, што је највећи програм ЕУ за финансирање иницијатива у науци", рекао је Мина на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је нагласио да наука има значајну улогу у развоју економије и повећању броја радних мјеста.

Према његовим ријечима, слоган овогодишње манифестације "Започни ланчану реакцију" представља фокус на сарадњи путем науке како би започела ланчана реакција позитивних промјена у друштву, демонстрирајући модел утицаја иновација на предузетништво.

Савјетник министра образовања и науке Федерације БиХ Санела Куко рекла је да је промоција науке и научноистраживачког рада изузетно значајна, а да је нарочито важно што се овом манифестацијом настоји приближити младим нараштајима наука и мотивисати код њих истраживачки дух.

"Ноћ истраживача" је европски догађај који је покренула Европска комисија 2005. године, а чији је циљ да зближи грађане и истраживаче једном годишње, посљедњег петка у септембру, промовишући науку у вечерњим часовима разним активностима.

БиХ учествује у "Ноћи истраживача" од 2012. године, када је манифестација први пут одржана у Бањалуци. Од 2014. године "Ноћ истраживача" постала је "Европска ноћ истраживача", под покровитељством програма "Хоризонт 2020".

У Сарајеву ће ове године "Ноћ истраживача" бити реализована на Љетној позорници Вилсоновог шеталишта, Историјском и Земаљском музеју, а предвиђена је серија радионица и такмичење средњих школа за најбољи научноистраживачки пројекат "Откривање младих научника".

Извор: СРНА