latinica  ћирилица
25/10/2016 |  07:46 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

НСРС о Приједлогу закона о Дану Републике Српске (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске на 20. посебној сједница разматра Приједлог закона о Дану Републике Српске по хитном поступку. Према том приједлогу, Дан Републике празноваће се 9. јануара као секуларни празник.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Приједлогом закона о Дану Републике, прописано је да Влада одлуком уређује начин обиљежавања и празновања Дана Републике!

Како је објаснила ресорна министарка Лејла Решић, овим законом одређује се надлежни орган који уређује начин како ће се обиљежавати и празновати Дан Републике.

Иако је о Дану Републике постојао консензус српских посланика, два блока данас су, ипак, имала супротстављене ставове о спроведеном референдуму, али и о предложеном законском рјешењу. Док посланици владајућег блока сматрају да закон отклања дилему о томе да је 9. јануар секуларни празник, а не крсна слава, опозиција се пита да ли је предложено рјешење компатибилно са Законом о празницима Републике Српске и из којег је, тврде, избрисан члан 3 б који је Уставни суд БиХ оспорио.

Два блока сагласна су да је 9. јануар 1991. историјска чињеница коју нико не може оспорити. У расправи не учествују посланици "Домовине", који свој изостанак у скупштинској сали правдају тврдњама да је данашње засједање наставак противуставног дјеловања Парламента Српске.

 

14.54... Након петнаестоминутне паузе сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је у Бањалуци расправом о Приједлогу закона о Дану Републике Српске.

14.30...Након получасовне паузе сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је у Бањалуци скупштинском расправом о Приједлогу закона о Дану Републике Српске.

Пауза је дата на захтјев посланичког клуба СДС-а ради могућности постизања заједничког рјешења о овом приједлогу закона.

Након паузе, посланик НДП-а Зорка Андрић затражила је паузу, која је одобрена у трајању од 15 минута, ради додатних консултација о Приједлогу закону.

13.20...Шеф посланичког клуба СДС-а Вукота Говедарица сматра да вјерски дио приликом обиљежавања Дана Републике Српске не мора бити обавезујући. "Вјерски карактер нема обавезујуће и институционално дејство, а самим тим оставља се на вољу грађанима свих вјероисповијести да га обиљежавају у вјерском карактеру или да га не обиљежавају", истакао је Говедарица, током скупштинске расправе о Приједлогу закона о Дану Републике Српске.

Посланик Странке напредна Српска Горан Ђорђић сматра да предложени закон није добро рјешење јер га лично вријеђа начин на који је то урађено.

У Народној скупштини Републике Српске у току је получасовна пауза на захтјев Клуба посланика СДС-а.

12.10... Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је данас да је Дан Републике изнад свих закона о празницима и да је о овом питању потребно показати апсолутно српско јединство. Стевандић каже да је Дан Републике један, а закона о празницима има више.

Он је истакао да су сва оружја против Републике Српске до сада употријебљена и да је остала још сила Уставног суда БиХ.

Шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Споменка Стевановић рекла је да прегласавње једног од конститутивних народа није добро за будућност БиХ.

11.45... Посланик СНСД-а Бојан Видић рекао је да предложени закон о Дану Републике Српске представља добро рјешење јер 9. јануар остаје Дан Републике Српске.

"Предложени закон је одличан јер испуњава одлуку Уставног суда БиХ. Ово је секуларан празник и не би више требало бити никаквих примједби", истакао је Видић током скупштинске расправе о Приједлогу закона о Дану Републике Српске.

Душан Берић из СДС-а сматра да предложени закон није прихватљив јер се њиме мијења садржај проведеног референдума о Дану Републике Српске.

"Не би требало мијењати садржај Закона о празницима Републике Српске све док то исто не ураде други у ФБиХ када је ријеч о датумима које не подржава Република Српска", истакао је Берић.

Посланик НДП-а Драган Чавић сматра да је предложени закон неадекватан.

"У предложеном тексту закона мора стајати одредница да се 9. јануар Дан Републике Српске обиљежава и слави јер је то био и садржај референдумског питања", истакао је Чавић.

Шеф посланичког клуба СП Слободан Протић рекао је да ће СП подржати приједлог овог закона и да је ово питање на којем у Републици Српској не би требало да се људи дијеле.

Протић је указао на грубо кршење права Срба у Брчко дистрикту, додајући да Српска не смије на то да ћути јер је Брчко дистрикт и територија Српске.

11.20... Шеф посланичког клуба СНСД-а Радован Вишковић рекао је да Приједлогом закона о Дану Републике Српске 9. јануар остаје Дан Републике Српске и да се као такав слави на простору Републике Српске.

Током скупштинске расправе о Приједлогу закона о Дану Републике Српске, Вишковић је рекао да је прецизирано да се Дан Републике Српске обиљежава и празнује као секуларни празник.

"На овај начин не дамо више варијанту неком будућем апеланту да се поново позива на 9. јануар и тумачи на начин како њему одговара шта се 9. јануара издешавало", појаснио је Вишковић.

Он је рекао да приједлог закона даје могућност да Влада Републике Српске својом одлуком уређује начин обиљежавања Дана Републике Српске.

"Они који не доживљавају 9. јануар као свој празник и не желе да га прослављају, сада то неће морати да раде", истакао је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да је Уставни суд БиХ донио одлуку да се 9. јануар брише као Дан Републике из Закона о празницима Републике Српске, након чега су 25. октобра на референдуму грађани са више од 99 одсто дали подршку да 9. јануар остане Дан Републике Српске.

Посланик ПДП-а Перица Бундало сматра да ће предложени закон поново доћи под "удар" Уставног суда БиХ.

Бундало пита да ли ће поново Српска имати референдум ако Уставни суд БиХ каже да је овај закон неуставан.

Он је рекао да је предложени закон компромис између одлуке на референдуму о Дану Републике Српске и одлуке Уставног суда БиХ.

Посланик странке Напредна Српска Адам Шукало рекао је да предложеним законом избрисан 9. јануар као Дан Републике Српске у Закону о празницима Републике Српске и да су тиме преварени грађани Српске на референдуму.

"Предложени закон није у складу са раније усвојеном Декларацијом Народне скупштине Републике Српске и потписима политичких званичника Републике Српске", тврди Шукало.

Реплицирајући Шукалу, посланик СНСД-а Срђан Миловић рекао је да је поносан на оно што су грађани Републике Српске рекли на референдуму и на протеклим локалним изборима.

11.00... Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Сенад Братић тврди да скупштина наставља са антидејтонским и противуставним дјеловањем, јер данас по хитном поступку разматра Приједлог закона о Дану Републике којим се 9. јануар утврђује као Дан Републике.

"Овакво законско рјешење нема правно упориште што су раније потврдили Уставни суд БиХ, Венецијанска комисија и Савјет за спровођење мира у БиХ. Бошњацима се жели наметнути датум који је проглашен дискриминаторским", рекао је новинарима Братић у холу Народне скупштине Републике Српске, након што су посланици Коалиције "Домовина" напустили сједницу.

Он каже да легитимни представници бошњачког народа не могу да прихвате наведено законско рјешење.

Посланик Коалиције "Домовина" у Народној скупштини Републике Српске Михнет Окић рекао је да ће посланици ове коалиције размислити да ли ће у наредном периоду присуствовати скупштинским сједницама, због, како тврди, кршења демократских принципа.

10.25... Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић истакла је да је Приједлогом закона о Дану Републике Српске прописано да Влада Републике Српске одлуком уређује начин обиљежавања и празновања Дана Републике.

"Овим законом се одређује надлежни орган који уређује начин како грађани, републички органи и организације, органи јединица локалне самоуправе, привредна друштва, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужно-предузетничке дјелатности обиљежавају и празнују Дан Републике", рекла је Решићева у Народној скупштини Републике Српске, образлажући законско рјешење.

Она је подсјетила да је Народна скупштина Републике Српске раније констатовала да је републички референдум о Дану Републике, који је одржан 25. септембра ове године, пуноважан, јер се изјаснила натполовична већина грађана, од којих се 99,81 одсто изјаснило да 9. јануар буде обиљежаван као Дан Републике.

"Законом о референдуму и грађанској иницијативи прописано је да уколико су се грађани изјаснили на реферндуму о одређеном питању, надлежни орган ће донијети одговарајући акт у року од шест мјесеци од дана одржавања референдума у складу са Уставом и законима. Због тога се указала потреба за доношењем новог закона, којим ће бити уређен начин обиљежавања и празновања дана Републике Српске", додала је Решићева.

09.45... Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић је у петак, 21. октобра, затражила од предсједника Парламента Српске заказивање посебне сједнице Народне скупштине Српске за коју је Влада предложила Приједлог закона о Дану Републике Српске.

Влада Републике Српске 21. октобра је на посебној сједници утврдила и по хитном поступку у Народну скупштину упутила Приједлог закона о Дану Републике Српске.

Према приједлогу овог закона, Дан Републике би био обиљежаван и празнован 9. јануара као секуларни празник.

Сједници не присуствују посланици Коалиције "Домовина".

Пренос сједнице можете пратити на РТРС плус.

Извор: РТРС/СРНА

Страница 1 - Приједлог Закона о Дану Републике Српске

Страница 2 - Приједлог Закона о Дану Републике Српске

Страница 3 - Приједлог Закона о Дану Републике Српске

Страница 4 - Приједлог Закона о Дану Републике Српске

Страница 5 - Приједлог Закона о Дану Републике Српске