latinica  ћирилица
25/10/2016 |  09:01 ⇒ 09:24 | Аутор: РТРС

Норвешки писац Ерленд Лу звијезда другог дана Сајма књига

Други дан Сајма књига обиљежило је гостовање чувеног норвешког писца Ерленда Луа.
Ерленд Лу (фото:Stanislav Milojković) -
Ерленд Лу (фото:Stanislav Milojković)

Прва звијезда овогодишњег Сајма књига изазвала је велику пажњу посјетилаца у хали 1, на штанду Геопоетике.

Култни норвешки писац Ерленд Лу аутор је великог броја бестселер романа, од којих су на овим просторима најпопуларнији: "Доплер", "Волво камиони", "Крај нама познатог свијета", а пише и књиге за дјецу и младе. Ерленд Лу је такође и аутор кратких филмова, музичких спотова, радио је у позоришту, на психијатријској клиници, као књижевни критичар, учитељ и преводилац поезије.

Норвежанин је веома популаран и у Србији, па су љубитељи његових дјела стрпљиво чекали у дугачком реду да им се потпише на романе.

- Изненађујуће је колико има читалаца мојих књига овдје, и колико су њихова осјећања јака. То је фантастично. Не разумијем тачно зашто је то тако, зато што мислим да су њихови доживљаји мојих књига интензивнији него читалаца у другим земљама. Волим то, јер ме чини посебним, више него што заслужујем. Из питања које су ми постављали видим да моја дјела схватате веома озбиљно. Мислим да ме у Скандинавији људи доживљају као писца лаке прозе, мало смијешног и духовитог, а овдје ме схватате као доброг писца, правог писца. Ја желим да будем прави писац, тако да сам срећан - рекао је Ерленд.

Осим норвешког писца, друго велико име овогодишњег Сајма књига у Београду биће један од најпопуларнијих саверемених руских писаца Захар Прилепин, чија је дјела публицистике и белетристике објавила кућа Самиздат Б92.

Трећа велика звијезда биће веома популарни аутор бројних бестселера Александар Мекол Смит, који ће у суботу потписивати књиге на штанду Самиздата Б92 у хали 1, и разговарати са читаоцима.

Извор: Б92