latinica  ћирилица
25/10/2016 |  11:32 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Гранична полиција БиХ увела "кинески зид"

Забраном преласка преко Моста краља Александра Првог Карађорђевића лицима која немају пребивалиште у Зворнику и Малом Зворнику, центри моћи у Сарајеву желе да успоставе контролу и ограниче кретање људи.
Зворник - Моста краља Александра Првог Карађорђевића - Фото: СРНА
Зворник - Моста краља Александра Првог КарађорђевићаФото: СРНА

Грађани Зворника и Малог Зворника мост прелазе уз личну карту, док сви остали, без обзира на то што граничној полицији показују докумената којима се утврђује њихов идентитет, могу само да се врате одакле су дошли.

Молбе не помажу, нарочито на оној страни моста, граничног прелаза који контролишу припадници Граничне полиције БиХ.

За разлику од ове граничне полиције, која је увела на пјешачком граничном прелазу "кинески зид", гранична полиција Србије дозвољава прелаз преко моста и лицима која нису из Зворника и Малог Зворника.

Оваквим понашањем са стране БиХ врши се својеврсна селекција људи, повређују њихова права, забрањује слобода кретања, те омаловажавају и понижавају грађани.

Људи су огорчени, али дисциплиновани. Не праве проблеме, али се питају ко и због чега забрањује кретање преко моста и коме треба селективан приступ и подјела на оне који могу преко моста и оне који то не могу.

Залагање представника градских управа Зворника и Малог Зворника, као и Владе Србије да се ово питање ријеши за сада не наилази на разумијевање Сарајева.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић недавно је у Малом Зворнику рекла да Влада Србије упорно покушава да учини живот грађанима што бољим и љепшим и да се према сопственој жељи могу кретати слободно и на једну и на другу страну.

"С друге стране, чини ми се да Савјет министара у Сарајеву, односно мој колега у Савјету министара, нема тај осјећај, па због тога још нисмо успјели да постигнемо ни споразум за мост Љубовија-Братунац", рекла је Михајловићева.

И премијер Србије Александар Вучић навео је приликом почетка радова на мосту Љубовија-Братунац да није упознат о чињеници да преко Моста краља Александра Првог Карађорђевића не могу да прелазе грађани који нису настањени у Малом Зворнику и Зворнику.

"Просто не разумијем то и не знам да ли је то могуће, јер Србија жели слободан проток робе и људи", рекао је тада Вучић и додао да ће разговарати са одговорним људима како би се то питање ријешило.

И градоначелник Зворника Зоран Стевановић сматра да затварање Моста краља Александра Првог Карађорђевић, између Републике Српске и Србије, за сва лица која не живе у пограничном подручју општина Зворник и Мали Зворник - изазива проблеме и револт људи.

Стевановић подсјећа да преко моста сваког дана пређе више од 1.500 људи са једне и друге стране због школовања, посла, ради куповине... Он истиче да је порука Зворника и Малог Зворника, који су увијек живјели као један град, да се једноставно укину све границе.

Мост краља Александар Првог Карађорђевића преко Дрине могу, уз личну карту, од 9. октобра 2015. године да прелазе само становници који живе у пограничном подручју Зворника и Малог Зворника, док се остала лица упућују на гранични прелаз између Српске и Србије у Каракају, три километра низводно од Зворника.

Наводно, разлог забране преласка преко моста је примјена споразума између БиХ и Србије о пограничном саобраћају који је потписан 2005, а ратификован 2007. године, са циљем спречавања прекограничног криминала, али и појачане граничне контроле због избјегличке кризе у региону.

Тај споразум није примјењиван пуних десет година да би накнадно некоме у Сарајеву пало на памет да гради "кинески зид" на овом мосту.

Извор: Срна